h i r d e t é s

Operatív törzs: ott tartunk, hogy már nem tudjuk, ki kit fertőz meg

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Operatív törzs: ott tartunk, hogy már nem tudjuk, ki kit fertőz meg

2020. március 17. - 07:33

 

A következő napokban szintet lép a járvány, ha teheti, mindenki maradjon otthon – kéri az országos tisztifőorvos. - írja a nepszava.hu.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Az egyéni megbetegedések után a csoportos fertőzések időszaka következik: várhatóan néhány nap múlva szintet lép a koronavírus-járvány, és ekkor már nem lehet megmondani, ki fertőzött meg kit – hangzott el az operatív törzs hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. 

Az eseményen ezúttal Müller Cecília, országos tisztifőorvos is jelen volt – a kormány valószínűleg érezhette, hogy az újságírókat arrogáns stílusban leckéztető Kovács Zoltán fideszes politikai faltörőkosnak ugyan elmegy, de válsághelyzetben inkább a szakemberek válaszaira van szükség. 

Láthatatlanná vált az ellenség

Müller elmondta, már most is vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem egyértelmű, ki volt az elsődleges hordozó egy adott fertőzött csoportban. Láthatatlan ellenséggel kell szembenéznünk, hozzá kell szoknunk, hogy az életünk nem lesz olyan egy darabig, mint ahogy megszoktuk - fogalmazott Müller, aki tanácsokat is adott a fertőzés elkerüléséhez.

Például elmondta, hogyan kell kezet mosni – nem vicc, ez ma Magyarországon üzenet- és hírértékű lehet:   

 • mossunk kezet evés előtt, ételkészítés előtt és után, miután használtuk a mosdót, ha az utcán jártunk, ha állatot vagy ürülékét érintettük. A helyes sorrend: a kéz benedvesítése, a szappan használata, öblítés és szárítás.
 • Minimalizáljuk a személyes kapcsolatokat. Maradjunk otthon, ha nem muszáj kimennünk az utcára, ne használjuk a tömegközlekedést, és ne most látogassuk idős rokonainkat sem.
 • Aki koronavírus-fertőzés tüneteit (láz, fejfájás, általános gyengeség, száraz köhögés) észleli magán, az hívja fel háziorvosát, de ne keresse fel.
 • Ne nyúlkáljunk folyton szemünkhöz és szánkhoz, így talál utat hozzánk a leggyorsabban a betegség.
 • Aki külföldről jön haza, vonuljon kéthetes önkéntes karanténba, ha valaki járványos területről jön, annak hatóságilag rendelik el a karantént.

A "kerülje el orvosát!" - tanács a 65 év feletti egészségügyi dolgozók védelmét is szolgálja. Mint Müller elmondta, a kormány igyekszik kivonni a vírus elleni harc frontvonalából az idős szakembereket, ők telefonos tanácsadással segítik majd kollégáikat. Kérdésre válaszolva hozzátette, 

a háziorvosok egyharmadát érintheti ez a megelőző intézkedés.

Hiányoznak a területi adatok

A kormány egészségügyi átcsoportosítással próbálja betölteni az idősebb orvosok visszahívásával keletkező űrt. Mint elhangzott, az egészségügyi szakképzésben résztvevő diákokat is bevonnák a napi munkába, a halasztható műtéteket pedig később, a járvány lecsengése utáni időszakra teszik át. Kásler Miklós humániniszter döntése alapján.

 A Magyar Hang felvetésére – hogy a műtétekre vonatkozó kormányrendelet meg sem jelent, Kásler Miklós erről szóló levelét sok kórházigazgató csak ajánlásnak tekinti - a tiszti főorvos azt mondta: a miniszteri rendelkezés mindenkire kötelező érvényű.

Müller Cecília ismételt kérdésre sem árulta el, hogy a kormány miért nem közöl területi, életkori bontás alapján adatokat a járványhelyzetről

– hiába vetette fel ezt több újságíró is. A tisztifőorvos a személyes adatok védelmével utasította vissza a felvetést, bár személyes azonosító adatokról senki sem beszélt – és hangsúlyozta, a járványügyi szakemberek, a rendőrség tudja, kit kell megkeresni.

Több kórházi dolgozó is karanténba került, mert megfelelő védőfelszerelés nélkül ápoltak koronavírusos beteget – és nem végeztek rajtuk tesztet. Pintér Sándor belügyminiszteren viszont azonnal elvégezték a tesztet, mikor kiderült, hogy egy fertőzött marokkói politikussal találkozott - mutatott rá az Index.

Müller Cecília szerint itt nem egyenlőtlenségről van szó: Pintéren és több mint negyven, környezetében lévő személyen azért végezték el a vizsgálatot, mert a marokkói miniszter igazoltan beteg volt, a magyar kórházban ápolt, később fertőzöttnek bizonyuló betegeknél viszont az ápolás idején nem lehetett kimutatni a vírust.

Kinek is kell a maszk?

A védőfelszerelés szükséges ahhoz, hogy az ember ne kapja el a betegséget – mondta Müller (ami ellentmond annak a tanácsnak, hogy az egészségeseknek nem kell védőmaszk – ráadásul, a kórházi dolgozók sem jókedvükben dolgoztak felszerelés nélkül, egyszerűen nem jutottak hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott:
4-5 kórházból, helyenként tízes létszámú dolgozó került karanténba.

Aki nem zár be, félmilliós bírságra számíthat

A hatósági zárlatokról Lakatos Tibor rendőrezredes beszélt, végig hangsúlyozva, hogy az új intézkedéseket tartalmazó rendeletek még nem jelentek meg, ezért részletekről nem tud beszámolni.

Annyit így is elmondott, hogy Csehországban 293, Szlovákiában 61 betegről tudnak, így

 • indokolt lezárni Magyarország határait, ahol külföldi nem léphet be- sem repülőn, sem közúton, sem vízen.
 • Az élelmiszert, illaszert, higiéniás papírterméket, háztartási vegyiárut forgalmazó boltok, dohányboltok és benzinkutak továbbra is nyitva maradhatnak, a más jellegű vendéglátó helyek és üzletek viszont csak reggel hat és délután három között tarthatnak nyitva.
 • Zárva tartanak a könyvtárak múzeumok, koncerttermek, színházak és mozik, betiltják a szabadtéri és zárt térben tartott zenés-táncos rendezvényeket.
 • Sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött, helyszíni nézők nélkül tarthatnak meg.
 • Aki a fenti tilalmakat nem veszi figyelembe, félmillió forintos szabálysértési bírságra számíthat.
 • Nem érinti a biztonsági intézkedés vallási közösségek szertartásait – értsd, miséket, és istentiszteleteket - a temetéseket és a polgári házasságkötési szertartásokat.
 • A 70 éven felülieket a kormány otthonmaradásra kéri. Ha az idősek segítséget kérnek az önkormányzattal, a települési önkormányzat polgármesterének kötelessége segítséget nyújtani neki.

Spanyolország még nincs rajta a listán

Lakatos elmondta, eddig 40 olyan személlyel szemben intézkedtek, akik nem tartották be a hatóságilag elrendelt karantén előírásait, tehát elhagyták otthonukat

Azonban az is kiderült, hogy hiába van égen-földön zárlat, egy Spanyolországból érkező magyar turistacsapat bármilyen egészségügyi ellenőrzés nélkül kisétálhatott a ferihegyi reptérről (tudják, ahol Orbánt meghőmérőzték, mert "ez a szabály"). Lakatos Tibor az ezt firtató újságírónak azt mondta: azért nem ellenőrizhették a visszatérőket, mert Spanyolország még nincs rajta azon a járványövezeti listán, amire Olaszország, Dél-Korea, Irán és Kína felkerült. 
Tegyük hozzá, friss adat szerint. 

Spanyolországban jelenleg több mint 9400 koronavírusos esetet tartanak számon, jelenleg ez a világ negyedik legfertőzöttebb országa.

Miért Kiskunhalas? Mert közel van Pesthez

Lakatost arról is kérdezték, hogy a kormány miért Kiskunhalason állítana fel mobil járványkórházat. Az ezredes válasza szerint azért, mert viszonylag közel van Budapesthez és ott megfelelőek ehhez az infrastrukturális feltételek. Kiskunhalas amúgy több mint 100 kilométerre van Budapesttől és 21 kilométerre a magyar-szerb határtól, a tompai határátkelőhelytől. 

nepszava.hu
 


 

h i r d e t é s