h i r d e t é s

"Orbán állásfoglalásának minden pontja téves"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Orbán állásfoglalásának minden pontja téves"

2021. május 22. - 07:34

Tévesnek ítéli Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos Orbán állítást, miszerint további Pfizer vakcinákra nincs szükség Magyarországon.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, azért nem rendelünk az unióval együtt újabb Pfizer oltóanyagokat, mert 2022-ig el vagyunk látva. Falus Ferenc ezt úgy értékelte, hogy a miniszterelnök minden állítása téves. A volt országos tiszti főorvos elmondta, hogy a most születő szerződés a gyártó továbbfejlesztett, várhatóan az új mutánsokkal szemben is hatékony vakcináira vonatkozik.

Magyarország nem vesz részt a közös, uniós vakcinabeszerzés következő szakaszában. Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azzal indokolta a döntést, hogy a jövő év második feléig el vagyunk látva Pfizer vakcinákkal.

Falus Ferenc a Klubrádiónak azt mondta, hogy a miniszterelnök állásfoglalása minden egyes pontjában téves és sérti az egészséghez való jogainkat. A volt országos tiszti főorvos kiemelte, hogy az a szerződés, amit az Unió most készül megkötni, a Pfizer továbbfejlesztett, nagyobb védelmet biztosító vakcinájára vonatkozik, amely várhetóan a mutánsok ellen is hatékonyabb lesz. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy az eddig leghatékonyabbnak bizonyuló oltóanyagot lényegesen drágábban tudjuk majd csak megvenni.

Ráadásul külön szerencsés körülmény, hogy az mRNS technológia kis költséggel, és ami még fontosabb, gyorsan kalibrálható akár teljesen új betegséghez igazítva. Erről mond le Orbán Viktor.

A magyar oltóanyaggyár alapkövét 100 nap múlva teszik le, és a kormányzati ígéretek szerint a jövő év végén megkezdheti működését Debrecenben. Falus megjegyezte, nem tudhatjuk mennyire lesz hatékony a magyar technológia, és bár reméli, hogy beválik a magyar oltóanyag, ilyen bizonytalan helyzetben nem tudhatjuk előre, mi lesz az eredmény.

Ilyen magatartás mellett Falus azt reméli, hogy a kormány megbukik, mert az emberek jelentős többsége továbbra is az Európai Unióhoz tartozást tekinti a legfontosabbnak, de a kormány következetesen megpróbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy megnehezítse például a szabad mozgást azzal, hogy nem tartja magát az EU oltási rendjéhez.

A járványügyi adatok pontosságával kapcsolatban elmondta, hogy olyan statisztikát még nem készítettek sem itthon, sem a világon másutt, amely 100 százalékig pontos lehet. Tény azonban, hogy ilyen tragédia Magyarországot a második világháború óta nem érte. (Klubrádió)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s