h i r d e t é s

Orbán-beszéd túl a kipcsakokon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán-beszéd túl a kipcsakokon

2019. október 21. - 06:32

 

Rendkívül veszélyes az, hogy a miniszterelnök a leendő uniós biztos nevében ígérgetett – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István.

Forrás: MTI

Nem csak az volt meghökkentő, amit a „kipcsak vérű magyarokról” mondott Orbán Viktor kormányfő az azerbajdzsáni látogatásakor – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a miniszterelnök bakui nyilatkozatainak eddig kevéssé ismert részleteire.

Orbán a Türk Tanács csúcstalálkozóján azt is mondta: ha Magyarország az új Európai Bizottságban megszerzi a bővítés- és szomszédságpolitikai portfóliót, „akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal”. Világossá tette: ez esetben „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

Ujhelyi szerint rendkívül veszélyes az, hogy Orbán a leendő uniós biztos nevében ígérgetett. Az Európai Bizottság tagjainak ugyanis – tette hozzá a politikus – kinevezésük után megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat. A képviselő idézte az EU működéséről szóló szerződés vonatkozó részét: a biztosok „feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében járnak el; különösen nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.” Vagyis Ujhelyi szerint Orbán átverte türkmén „vértestvéreit” vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy – most úgy tűnik: Várhelyi Olivér – nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog állni. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s