h i r d e t é s

Orbán fagyiként tenné nyelvére a panelházak tetejét - Lebontásra várnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán fagyiként tenné nyelvére a panelházak tetejét - Lebontásra várnak

2017. május 31. - 14:53

 

Orbán Viktor a napokban vetette fel, hogy a panelházak felső szintjeinek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket. - írja a portfolio.hu.

Forrás: pixabay.com

Vagyis az elmúlt években lezajlott energetikai korszerűsítések után, most radikálisabban nyúlna hozzá az elavult épületekhez a kormány - írja a hvg.hu. 

A portál közlése szerint visszabontás elsősorban a 10 emeletes épületek felsőbb szintjeit érintené.

Ennél bővebb részleteket azonban nem lehet tudni, mindössze annyit, hogy a miniszterelnök kijelentése szerint, ha a lakók közül mindenki beleegyezik, akkor Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak először a tízemeletes panelház felújításával és egyben a felsőbb szintjeinek visszabontásával.

Mint korábban már írtunk róla, Magyarországon csaknem 800 ezer panellakás található, ezt az építési megoldást a lakáshiány gyors enyhítésére találták ki, és eredményeként tömegével alakultak ki lakótelepek szerte az országban.

Fontos kérdés a bontási ötlettel kapcsolatban, hogy mi történik azokkal a lakókkal, akik elveszítik így a lakásukat, utána hova költözhetnek.

Másik kérdés a bontás finanszírozása, hiszen a felújításoknál ez a művelet jóval többe kerülhet, amihez újabb állami forrásokra lehet szükség, meg kell vásárolni a korábbi lakók ingatlanjain, plusz a kivitelezés sem olcsó.

Bár maga a kivitelezés folyamata, tehát a bontás könnyebb lehet, mint az építés, ráadásul a világon már máshol is alkalmazták, tömegével valószínűleg nem élnek majd ezzel a lehetőséggel a panelházak.

A bontás megvalósítható

Panelszerkezetű épületet már Magyarországon is bontottak, a Futureal a Vision Towers helyén álló, Volga szállót tette a földdel egyenlővé, ami 2012-ig a legnagyobb ilyen rendszerben épült ház volt, amely lebontásra került.

Ezen művelet tapasztalatai alapján az épület sokkal erősebbnek bizonyult, a vártnál.

Panel és panel között jelentős különbség pedig kevés van, mivel általában 2-3 házgyár készítette ezeket, bár a kivitelezés során történt esetleges hiányosságok miatt lehetnek kevésbé jól megépített épületek.

Összességében tehát a panel épületeknél a legnagyobb probléma a gépészettel és az elektromossággal van, illetve a hőszigetelésük rossz, statikailag azonban állékonynak számítanak. 
Orbán lebontaná a 10 emeletes panelek felső szintjeit

Forrás: portfolio.hu

A panel lakóházak esetében a felső szinteket nem lehet majd markolóval lebontani, de elméletileg erre is rendelkezésre áll megoldás, a nemzetközi tapasztalatok alapján.

portfolio.hu

 


 

Kommentek

h i r d e t é s