h i r d e t é s

Orbán: konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán: konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát

2019. augusztus 19. - 14:04

 

Orbán a németek háborús vereségét is Merkel orra alá dörgölte.

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Óriási rendőri készültség mellett zajlik Angela Merkel és Orbán Viktor a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából tartott találkozója. A rendőrség hermetikusan lezárta a határvárost. 

A két államfő a soproni evangélikus templomban ökumenikus istentiszteleten vett részt. A misén képviseltette magát az Orbán-kormány jó része, így jelen volt Palkovics László, Varga Judit igazságügyi, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügy illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.  

A német és magyar nyelven tartott misén Erdő Péter bíboros arra emlékeztetett, hogy az, hogy a magyarság erős és független keresztény királyságot tudott építeni, ami annak volt köszönhető, hogy ehhez a „közös alapot sikerült találni a szomszéd népekkel, ez pedig a keresztény hit volt”. Ez a hit a másik emberre való odafigyelést és a közösség fontosságát.”

Erdő Péter hangsúlyozta: keresztényként érték saját nemzetünk, ám ugyanúgy kell tisztelni más nemzetet. „Sem egy nemzet sem egy ideológia sem egy nép nem tekintheti magát legfőbb értéknek, nem foglalhatja el isten helyét.” Erdő Péter bíboros megemlítette: „értelme és helye van saját nemzetünknek ám a többi népnek is”.  

A prédikációk után a Német-Magyar Ifjúsági Egyesület tagjai olvastak fel a könyörgést. A kérések között elhangzott: „Ma is sokan menekülni kényszerülnek, kérünk téged tedd határainkat és szívünket átjárhatóvá. Kérünk téged hallgass meg minket.”  

Ezt követően Orbán Viktor szólalt fel a templomban. A kormányfő úgy köszöntötte Angela Merkelt, mint aki „Európa legnépesebb államának immár tizennégy éve, négy egymást követő választáson a vezetője.”  

Majd úgy fogalmazott: „nálunk Magyarországon a hölgyeket a lovagiasság szabálya szerint eleve különös figyelmesség övezi. A keményen dolgozó hölgyek előtt eleve levesszük a kalapunkat. Gratulálunk önnek.„
Beszédében a miniszterelnök úgy fogalmazott: „Európa alapját a szabad és független nemzetek adják, így konfliktusról-konfliktusra újra kell egységesíteni Európát.”  

Mi itt Sopronból keletről bontottuk meg a keletre húzott falat és itt nyitottuk meg a német újraegyesülés előtti falat. Mi magyarok mindig is hívei voltunk Németország újraegyesítésének. Jól emlékszem, Magyarországon nagyobb arányban támogattuk az újraegyesítést, mint az akkori németek. Mi magyarok ugyanis tudtuk, hogy mi úgy tudunk kiszabadulni a szovjet világból, ha a két Németország egyesül.

Merkel láthatóan kicsit feszélyezve érezte magát, hogy a templomi szószéken kell beszélnie. 
 Orbánhoz képest – aki a harminc évvel ezelőtti történtek kapcsán kizárólag többes szám első személyben fogalmazott – Merkel jóval részletesebben elevenítette fel a harminc évvel ezelőtti piknik eseményeit.  

Így ő nevén nevezte az akkori határőröket, akik nem lőttek a pikniken a határzárat áttörő NDK menekültekre – ahogy fogalmazott, „a szolgálati előírások felé helyezték az emberséget”. Néhány héttel később Magyarország véglegesen megnyitotta határát – utalt Merkel a vasfüggöny lebontásában a Németh-kormány szerepére.  

„Köszönet, azoknak akik részt vettek a rendezvényen, köszönet azoknak, akik részt vettek a szervezésben, köszönet, akik támogatták az NDK menekülteket és köszönet, akik támogatták a demokratikus átalakulást” - fogalmazott Merkel.  

„Hálával és elismeréssel gondolunk, akik bátran harcoltak a szabadság kivívásáért, a Charta 77 mozgalomra, a lengyel Szolidaritásra, a baltikum éneklő szabadságharcosaikra. Ezek az emberek tovább írták európa szabadságtörténelmét. Lebontottak egy darabot a vasfüggönyből és felépítettek egy darabot Európa egységéből – fogalmazott a kancellár. Szerinte Sopron a példája, hogy mennyit el tudunk érni, ha kiállunk a Európa osztatlan érdekei mellett.  

„Sopron megmutatja, hogy mi az ami bennünk szabaddá tesz: Sopron egyenlő szolidaritással, békével, humánus Európával. Tekintettel az óriási feladatokra mami előttünk állnak, szem előtt tartanunk ezeket az értékeket, az egységet.  

„Köszönöm” mondta végül magyarul Angela Merkel.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s