h i r d e t é s

Orbán ma azt mondta a rádióban, hogy "a nagy fenét kaptunk mi pénzt az EU-tól"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán ma azt mondta a rádióban, hogy "a nagy fenét kaptunk mi pénzt az EU-tól"

2020. július 31. - 09:35

 

A miniszterelnök szerint a magyar egészségügy Európa egyik legjobbja és szereti a cigányzenét - tudhatták meg első kézből fülből a Kossuth Rádió hallgatói.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban - korábbi felvétel - Forrás: MTI

Magyarország környékén is romlik a vírushelyzet, meddig lehet kivédeni, hogy itthon is elinduljon felfelé a fertőzések száma? Ezzel a kérdéssel indított Nagy Katalin, a Kossuth rádió műsorvezetője a pénteki miniszterelnöki rádióinterjút.

"Ez az egymillió dolláros kérdés. Ha tudnék rá válaszolni, nem miniszterelnök lennék, hanem jós vagy orákulum" – kezdte Orbán Viktor.

Nem szabad, hogy elragadjon bennünket a nyár, a hév, a Balaton, a vírus itt van közöttünk, együtt kell vele élnünk – mondta. Hordjunk maszkot, tartsuk a távolságot. "Kiszámítható módon működik a védekezés" – jelezte a kormányfő, az Operatív Törzs is folyamatosan ülésezik. Sokadjára mondta el, a veszély most abban áll, hogy behurcolják a vírust. Aki pedig külföldre megy, az a zöld jelzésű országokat válassza – javasolta.

Sok helyütt megindult a második hullám, sok helyen romlik a helyzet, a "magyar védekezés azonban bevált, ha tartjuk azt, amit eddig, nem lesz baj" – mondta. "Ma Magyarországon minden megvan, ami a védekezéshez kell." Szerinte a magyar egészségügy, amiről folyamatosan lekezelően beszélünk, bebizonyította, Európa egyik legjobb egészségügyi rendszere. A magyar egészségügyi ipar is magas szinten van szerinte, "minden védőeszközből annyit gyártunk, amennyi kell."

"Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy lazítunk, aztán meghalnak emberek. Ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy most van" – mondta Orbán.

Tudja, ez nehéz, sokaknak anyagi kockázatot is jelent. Itt tért rá a zenészekre. Ugyanis szeptemberig csak az 500 fő alatti rendezvényeket lehet megtartani, elmarad az idei fesztiválszezon, jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Több mint ötmilliárd forintot különített el a szektor megsegítésére a kormány. "Ez a garázskoncert-sorozat segíthet, alkothatnak."

"Vagyunk néhányan, akik szerelmesei vagyunk a cigányzenének, én is közéjük tartozok – mondta arra, hogy az ötmilliárdon belül több százmilliót különítettek el a cigányzene megmentésére."

A munkanélküliségi mutatókról a kormányfő azt mondta, többen dolgoznak most júniusban, mint januárban. "Kell még néhány hét, de teljesíteni fogjuk, amit vállaltunk", vagyis annyi munkahelyet teremtenek, amennyit a vírus tönkretett. "Nagyon közel vagyunk."

"Szellemileg Matoclsy György egy nagyon bátor ember, sokat segít nekem. Itt hordom a mellényzsebemben a mondatát, hogy kanyarban kell előzni" – mondta Orbán, hogyan fogja fel válság idején a gazdasági válságkezelés műfaját. Például támogatták a beruházásokat – említette. "Jobb állapotban fogunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk" – mondta, ezt egy dolog fenyegetheti: "ha van második hullám, és az térdre kényszerít minket."

"Láttunk már szép országokat, de olyan szépet, mint a miénk, nem" – ezt is megosztotta a hallgatóságával Orbán akkor, amikor arról beszélt, 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa. "De akkor nem lehet viharvert, nem lehet córesz." Így fejlesztik a várost, 40 milliárd forintból, a térségbe pedig majdnem 100 milliárd forint megy majd. A programot Navracsics Tibor vezeti, egykori miniszterét, sokat dicsérte a műsorban Orbán.

A műsor végén ismét szóba került a hétéves uniós költségvetés is, illetve a helyreállítási alap. Az uniós pénzeket ekképp írta le Orbán: "a nagy fenét, nem kapunk pénzt az Uniótól, csak visszaszereztük az innen a nyugatiak által kivitt pénz egy részét."

Az szerinte jár nekünk, főleg a negyven év kommunizmus után, megalázó az a feltételezés, hogy az "EU lök nekünk egy kis pénzt."Azt szeretné, ha önérzetesebbek lennénk ebben a kérdésben. "Talpra álltunk, versenyképesek vagyunk." A kérdésre válaszolva elmondta, az EU-s támogatásoknak már van helye, a vízhálózat fejlesztését, energetikai beruházásokat és a környezetvédelmi rendszer átszabályozását említette.

"Most van pénz, megszereztük a legutóbbi brüsszeli csatában" – mondta. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s