h i r d e t é s

Orbán megállította Brüsszelt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán megállította Brüsszelt

2018. június 12. - 07:37

 

Fizethetünk, mint a katonatiszt

Úgy tűnik, meghozza keserédes gyümölcsét az éveken át tartó Európai Unió – és vele önmagunk ellen is – folytatott uszítás. Brüsszel meghátrált, pont úgy, ahogy Orbán ígérte. Győzelmet arattunk, pont olyan árral, amiről Orbán megfeledkezett beszélni.

E győzelem nem jelent mást, mint azt, hogy a továbbiakban 7,6 milliárd eurótól, mintegy 2400 milliárd forinttól eshet el Magyarország. Ennyivel kevesebbet kaphat az Európai Unió közös költségvetéséből 2021 és 2027 között. Ez kellett nekünk, egy szavunk se lehet. A magyarok döntöttek. Pontosan úgy, mint amikor kétharmados bizalmat szavaztak egy ámokfutónak.

És ha ez még nem volna elég, megtudhattuk azt is, hogy

3,1 milliárd euróval, 1000 milliárd forinttal többet, kellene befizetnie a kasszába, így az EU-pénzek nettó egyenlege közel 34%-kal, 21,3 milliárd euróra eshet - derül ki a 2018-as árakon végzett átfogó számításainkból. Ezek egyelőre az Európai Bizottság friss terveiből indulnak ki, a végső számok a következő évek tárgyalásain remélhetőleg kedvező irányba változnak még. A brüsszeli pénzosztási tervek alapján jelentősen, 1,4%-ponttal, csökkenne a GDP arányában évente átlagosan megkapható EU-pénzek összege, ráadásul a támogatások lehívásához is sokkal több hazai finanszírozást kell hozzátenni. /Portfolio/

Röviden összefoglalva, nehezebb lesz uniós pénzhez jutni, mint eddig, de még nehezebb lesz azt is beadni népnek, hogy miért nem lát egy megveszekedett vasat sem.

Persze semmi kétség afelől, hogy a kormány megpróbálja majd ezt is kimagyarázni. Csakhogy az ellenfelek újabban felszívódtak.

Brüsszel sosem volt ellenfelünk, egyetlen célja a magyar életszínvonal javítása volt. Hogy legalább annyira hasznos tagállama legyünk az Uniónak, mint amilyen bármilyen másik. Migránsok, ha voltak is, eltűntek. Az ellenzék – mind politikai, mind civil értelmében – lényegében biodíszlet lett. Már értelme sincs beléjük rúgni, legfeljebb a megszokás.

Az egetlen kérdés, ami okkal foglalkoztat mindenkit; hogyan tovább? Sok jóval nem kecsegtethetünk senkit. A Fidesz ezek után vélhetőleg nem fog csak úgy uniós pénzeket átengedni a népnek – ami egyébként kötelessége lenne. Épp ellenkezőleg. Jó eséllyel minden további tender még silányabb kivitelben készül nem ritkán elmaradó fizetésekkel.

És így már Orbánnak igaza lesz Magyarország valóban egy gazdasági válság rémével néz szembe.


 

Kommentek

h i r d e t é s