h i r d e t é s

Orbán megvéd

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán megvéd

2022. július 06. - 07:06

Választást veszít ma Magyarországon az, aki azt mondja: védjük meg magunkat a rezsiárak vagy a benzinszámla emelkedésétől. 

Azaz tekerjük lejjebb a fűtést, használjunk kevesebb vizet, üljünk többen egy autóba, vagy vegyünk egy kisebbet. Mindez ördögtől (Sorostól, Gyurcsánytól, Karácsonytól, Márki-Zaytól) való, kéretlen jó tanács. Nekünk ugyan ne mondja meg senki, hogyan spóroljunk! S ha netán valaki a javaslataiba még holmi klímavédelmet, Földünk jövőjét is belekeveri, végleg eláshatja magát.

A magyarok láthatólag nem szeretnék sem magukat, sem a Földet megvédeni. Nem szeretnének saját magukról és a jövőjükről gondoskodni. Inkább azt szeretik, ha valaki más, például Orbán Viktor védi meg őket. Aki netán mégsem így gondolná, idővel megtanulja: segíts magadon, s a kormány nem segít!

Vegyük például a hitelkamatokat. Aki próbálta jó előre kivédeni az emelkedő kamatkörnyezet hatásait, és emiatt hajlandó volt drágább hitelt felvenni, azt most nem menti meg kölcsöne drágulásától a kamatstop. Az idei évben mintegy 25 ezer, öt éves kamatperiódusú hitel érkezik el a kamatfordulóhoz, és árazódik át a mostani magas kamatszinten újabb öt évre.

Pedig aki 2017-ben, öt éves kamatperiódussal vett fel például egy 15 millió forintos lakáshitelt, az elmúlt öt évben már félmillió forintot fizetett ki azért, hogy ne kerüljön pénzügyi zavarba egy romló kamatkörnyezetben. Ennyivel drágább volt így a hitel, mintha évente változó kamatozással vette volna fel ugyanezt az összeget. Ezen adósok pénzügyi tudatossága most igazolódott volna be. Hiszen tavaly ősz óta egyre gyorsabb ütemben nő az infláció és ezzel együtt a hitelek kamata is. Adósunk nyugodtan hátradőlhetett volna, büszkén konstatálva előrelátását: bár eleinte többet fizetett, most nem száll el a törlesztőrészlete.

Volt viszont egy bizonytalansági tényező, amivel nem számolt, és aminek éppenséggel a 400 forintos eurót és a 10 százalékos inflációt is köszönhetjük. Ez pedig az Orbán-kormány. Amely a devizahitel-válság megismétlődésétől rettegve tologatja végeláthatatlanul a hiteltörlesztési moratóriumot, és segíti meg újfent a kamatstoppal az eddig havonta tízezreket megspóroló, változó kamatozású jelzáloghiteleseket.

A 15 milliós, évente változó kamatozású hitel törlesztőrészlete már meghaladná a 125 ezer forintot, de a kamatstoppal év végéig csak 90800 forint marad. Az öt évre fixált hitelre viszont nem vonatkozik a kamatstop, így az eddig is több ezer forinttal magasabb törlesztőrészlet 19 ezer forinttal, 108800 forintra ugrik. Aki tehát előre gondolkodott, és a mesebeli hangya módjára igyekezett felkészülni az ínséges időkre, most verheti a fejét a falba. Bezzeg, aki csak ciripelt, mint a tücsök, s nem gondolva a holnapra, inkább az olcsó, változó kamatozású hitelt választotta, most megnyugodva hátradőlhet: jóságos védelmező atyuskánk, Orbán Viktor ismét megmentett minket.

A cél éppen ez: ne akarjon itt senki gondolkodni, vagy gondoskodni önmagáról. Hiszen akkor hogyan állna elő és védené meg népét a gonosztól a miniszterelnök? (Népszava)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s