h i r d e t é s

"Orbán olyan dolgokat tesz a magyar demokráciával, amelyekről a lengyel jobboldal álmodni sem mer"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Orbán olyan dolgokat tesz a magyar demokráciával, amelyekről a lengyel jobboldal álmodni sem mer"

2016. november 27. - 12:01
0 komment

 

Cseh lapok cikkeztek a Donald Trump és Orbán Viktor közötti telefonbeszélgetésről, ami véget vethet Magyarországon az "amerikai átoknak".

Forrás: HVG.hu

Zeman, a "cseh Trump" viszont hiába is álmodik arról, hogy Trump felhívja, mert nem elég nagy formátumú, az illiberalizmust is Orbán találta fel. Az egyik prágai lap szerint az eddig rossz amerikai-magyar viszony miatt Colleen Bell megviselten tér vissza Washingtonba.

Az Egyesült Államok eddig nagyobb kritikusa volt Orbán Viktor politikai lépéseinek, mint az Európai Unió szervei. Donald Trump elnökké választása után ez a helyzet változik - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális lap szombaton.

Lubos Palata, a magyar ügyekkel gyakran foglalkozó publicista Az átok megszűnt. Trump meghívta Orbánt a Fehér Házba című írásában azt állítja, hogy az Orbán vezette Fidesz, miután 2010-ben elsöprő választási győzelmet aratott és alkotmányos többséget szerzett a parlamentben, korlátozta a demokratikus ellenőrző intézményeket, államivá tette a közszolgálati médiát és gyakorlatilag minden fontos posztot elfoglalt. Ezt Washington bírálta és nagyon megromlott a magyar-amerikai viszony. Colleen Bell amerikai nagykövetet ez annyira megviselte, hogy alig két év elteltével vissza akar térni Washingtonba.

Trump választási győzelmével Orbán Viktornak, aki már nyáron támogatásáról biztosította Trumpot, most reménye van arra, hogy megszabaduljon az amerikai átoktól. 

Orbánhoz hasonlóan Milos Zeman cseh államfő is támogatta Trumpot, de őt az amerikai elnök még nem hívta - zárja írását a Mladá Fronta Dnes.

Zeman a cseh Donald Trump?

Bár a "cseh Donald Trump" nagyon igyekezetta telefon nem Prágában, hanem Budapesten csengett, írja a témával foglalkozó jegyzetében Petr Kambersky a Lidové Noviny című lapban. A konzervatív újság szerint ez talán azzal magyarázható, hogy a cseh elnök jogkörei nem nagyok és ezért az csak egy jelentéktelen figura.

Vele ellentétben Orbán Viktor már harmadszor miniszterelnök és "olyan dolgokat tesz a magyar demokráciával, amelyekről például a lengyel jobboldal még álmodni sem mer".

Orbán a szerzője az illiberális demokráciáról szóló "híres beszédnek", amelyben Törökországot és Szingapúrt jelölte meg követendő példaként, "tehát olyan jövőt fogalmazott meg, amelytől minden szabadságot szerető embernek fejfájást kell kapnia" - záródik a Lidové Noviny jegyzete. (MTI) / hvg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s