h i r d e t é s

Orbán rendszere erősebb Horthyénál és Kádárénál is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán rendszere erősebb Horthyénál és Kádárénál is

2018. szeptember 16. - 18:39

 

Török Gábor szerint a miniszterelnök tömegdemokratikus díszletek mögött hozta létre királyságát.

Török Gábor - Fotó: Bonyhádi Zoltán - Forrás: Nyugat.hu

Orbán Viktor Európa sorsát befolyásoló politikus lett, a nemzetállami-szuverenista gondolkodás egyfajta szimbóluma a kontinensen – nyilatkozta Török Gábor a hvg.hu-nak. A politológus több témában is elmondta véleményét, például a jövő évi választásokról – uniós és önkormányzati – is kifejtette álláspontját, amelyeknek szerinte nincs belpolitikai tétje:

az ellenzék sem ambíciójában, sem képességeiben és lehetőségeiben nem veszélyeztetheti 2019-ben a kormány hatalmát.

Szerinte Budapesten sincs igazán tétje a választásoknak, ahol összefogással verhetőnek tűnik a Fidesz. Török erre azt mondta, hogy ez csak kockás papíron tűnik így, valójában a kormánypártnak minden erőforrása megvan ennek megakadályozására.

Az egyik a kétharmad, amivel, ha szükséges, akár az utolsó pillanatban úgy szabhatja át a választás feltételeit, ahogy számára kedvező. A másik, még ennél is fontosabb erőforrása pedig maga az ellenzék, amelynek egy része, akár szándékosan, akár nem, azon dolgozik, hogy ne állhasson fel működőképes koalíció a Fidesszel szemben.

– mondta.

A politológus ismét beszélt arról, hogy Orbán Viktor hatalmát jelenleg nem veszélyezteti semmi. Mint mondta:

Az orbánizmusnak nincs sajátos intézményi rendszere, ezért is nehéz jól megragadni a lényegét. Nem tudok jobb nevet mondani rá, mint tömegdemokratikus díszletek mögött létrehozott királyság. Ahol egyetlen személy irányítja a tág értelemben vett politikai folyamatokat, nem elsősorban a jog, hanem a karizma, a belé vetett hit és a tőle való félelem segítségével.

Török rámutatott, hogy Orbán nemcsak a politikai, hanem a gazdasági ellenakaratot is le tudta gyengíteni, pedig 2010 előtt a gazdasági élet legfőbb szereplői erősebbek voltak a „mindenkori miniszterelnöknél”.

A politológus úgy vélte:

Szerintem több, elsősorban belső hatalmi ellenerő volt a Horthy-rendszerben és talán még a Kádár-rendszerben is. Illetve mindkettő folytatható lett volna a névadójuk halála után is, ha az a rendszereiknek véget vető nagy nemzetközi történések előtt következik be. Az orbánizmus más: erősebb, de törékenyebb. Szabadabb kezet ad most a vezetőjének, de abban a pillanatban véget ér, amikor a király kikerül a képletből.

 

(24.hu)


 

h i r d e t é s