h i r d e t é s

Orbán Viktor a múltba réved, és ott meglátja önmagát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor a múltba réved, és ott meglátja önmagát

2020. február 22. - 14:11

 

Őszinteség, bátorság, büszkeség. Fontos erények, melyek nem igazán jellemzik a jelenlegi magyar kormányt.

Pedig ezek mentén szeretné naggyá tenni Magyarországot a Fidesz szatellit szervezete, az Alapjogokért Központ. Most bejelentett féléves kutatómunkájuk azért különleges, mert már most tudni lehet a végeredményt: Az elmúlt 10 évben minden nagyon jó volt, minden nagyon jó volt, de ennél is van feljebb.  Vagy lejjebb. Nézőpont kérdése. De nem azé a Nézőponté…

A Szegedi Kattintós írása

Az Orbán-kormány egyik nagy találmánya, hogy olyan kutatóműhelyeknek álcázott kormányközeli, állami pénzből fenntartott szervezetekkel veszi körbe magát, melyek egyetlen csettintésre elkezdik ajnározni a kenyéradó gazdájukat. Ezekből az „elemző központokból” küldik a munkatársakat olyan tévéműsorokba, melyek egyetlen célja a kormány tevékenységének reklámozása, de innen érkeznek azok a statisztikák is, melyek alátámasztják a Fidesz politikai irányvonalának helyességét.

Az Alapjogokért Központ megtévesztő neve ellenére egyetlen magyar polgár alapjogaiért nem harcol, kizárólagos feladata a kormányzati propaganda hitelesítése a választók előtt. A most bejelentett kutatás is lényegében pótcselekvés, hiszen, ha a Fidesz hinne az ősi bölcsességnek - mely szerint: „A jó bornak nem kell cégér” -, akkor nem kéne az elmúlt 10 kormányzásából levonni olyan következtetéseket, melyek megalapoznák egy új kormányzati ciklus célkitűzéseit.

Ahogy Szánthó Miklós, a szervezet vezetője fogalmazott„Az elmúlt 10 év kormányzásának eddigi tapasztalatai arra az előfeltevésre engednek következtetni, hogy a jövőbe mutató cél a nemzeti büszkeség, önbecsülés visszaszerzése, Magyarország újbóli naggyá tétele”. Kicsit zavaros megfogalmazás, de érteni véljük az üzenetet: Semmi nem fog változni az Orbán-kormány politikájában, legfeljebb egy kicsit feljebb tekerik a nacionalista retorikát.

Azért érezhető némi hangsúlyváltás a Fidesz stratégiájában, főként az utóbbi hónapokban. Mivel Orbán Viktornak eddig szüksége volt az uniós érdekérvényesítésben a szomszédos országok támogatására, a magyar jobboldali kormányokra oly jellemző soviniszta, revizionista üzeneteket csak nagyon ritkán használta népszerűsége növelésére. Nem lehetett veszekedni sem a szlovákokkal, sem a románokkal, sem a szerbekkel, mert a támogatásuk, jóindulatuk fontos volt Orbán számára. Egyedül az oroszok által folyamatosan támadott ukránok ellenében ütött meg olykor kemény hangot a magyar kormány.

Ha nem is értelmezzük Magyarország naggyá tételét úgy, hogy ez területi nagyobbodást (is) jelent, akkor is elég fenyegetően hangozhat a szomszédos államok számára egy ilyen deklarált kormányzati törekvés. A V4-ek, az uniós tag Románia, valamint az EU-ba készülő Szerbia támogatására és jóindulatára azonban továbbra is szüksége van Orbán Viktornak, hiszen egymaga meglehetősen kicsi érdekérvényesítő képességgel rendelkezik az Európai Unió döntéshozó szerveinél.


Fotó: Alapjogokért Központ

Az Alapjogokért Központ kutatása, illetve az általa felvázolt irányvonal tehát továbbra is meglehetősen zavaros, mert az úgynevezett nemzeti öntudatra ébresztés általában mások ellenében zajlik, és élénken szoktak reagálni az ilyen törekvésekre az érintett államok. Az ellentmondást a következő „frappáns" mondattal oldja fel a szervezet a közösségi médiában megosztott iránymutatása szerint: „Egy kis ország küzd szövetségeseivel az egész világ ellen”. Azonban e szövetségesek tábora egyre népesebb, „Európa-szerte tapasztalható egy nemzeti-konzervatív ébredés.”

Olyan mondatok ezek, mintha visszamentünk volna a 19. század elejére, amikor a reformkor politikusai ilyen és hasonló hangzatos szólamokkal próbálták megszólítani az embereket. Azonban egyre jellemzőbb az Orbán-kormány ideológusaira és propagandistáira, hogy a múltba révedésben találják meg a legtöbb muníciót. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „A múlt felidézése hálás feladat, mert bármikor át lehet írni, ami sajnos nem mondható el a jelen történéseiről.”

szeka.blog.hu


 

h i r d e t é s