h i r d e t é s

Orbán Viktor blöffölt és veszíteni fog

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor blöffölt és veszíteni fog

2020. november 20. - 07:28

 

Bár a magyar és lengyel kormányok vétója súlyos helyzetet teremtett, az Európai Unió tagállamainak megvannak a módszereik, hogy érvényt szerezzenek akaratuknak. A kérdés csupán az, hogy milyen kedvezményekre számíthatnak a makacs tagállamok, ha valóban megakadályozzák a pénzügyi tervek elfogadását.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Eörsi Mátyás, a DK külpolitikai szakértője szerint Orbán Viktor is érzi, hogy túl messzire ment. A német elnökségtől azt kéri, hogy a jogállamisági mechanizmust csak 2022-től alkalmazzák.

Eörsi Mátyás, volt külügyi államtitkár, a Demokratikus Koalíció külpolitikai szakértője elmondta, hogy a csütörtökön tartott videókonferencia a 27 tagállam vezetői közt eredetileg a koronavírussal szembeni fellépés koordinációjáról szólt volna, amit keresztülhúzott az, hogy Magyarország és Lengyelország politikai vétóval élt a helyreállítási alap tervével szemben. Emellett a magyar kormány a költségvetési tervezetet kapcsán is kifogást fogalmazott meg.

Hangsúlyozta, hogy a politikai vétó nem a végleges döntés, az utolsó alkalom, amikor az uniós pénzügyi tervekről döntés születik, decemberben lesz. A magyar és a lengyel kormány most csupán azt jelentette be, hogy vétózni fog.

Eörsi szerint vannak olyan tagállamok, amelyek e lépés nyomán a kompromisszumot keresik, ezek jellemzően a járvány által súlyosabban érintett déli államok, míg Hollandia és Franciaország nem enged tovább a magyar kormány nyomásának. Emiatt úgy véli a szakértő, hogy Orbán Viktor ezt a csatát már elvesztette, a kérdés csak annyi, hogy „mennyire véres orral fog visszavonulni”.

Ezt azzal is alátámasztotta, hogy van az Európai Unióban egy megerősített együttműködés is, ami kilenc tagállam egységes döntését jelenti. A másik út pedig a kétsebességes Európa, ami egyben azt jelenti, hogy a nem együttműködő tagállamok – így az Orbán-kormány miatt Magyarország is – kimaradhatnak a progresszív együttműködésből, és az unió leszakadói között maradhatnak. A politikus szerint Orbán érzi ennek veszélyét, ezért is fordult azzal a javaslattal a német elnökséghez, hogy a magyar kormány elfogadja a feltételrendszert, de csak akkor ha azt 2022-től alkalmazzák azt.

A jelek szerint Orbán Viktor közel sem biztos a 2022-es választási győzelemben, de azt mindenképp szeretné elérni, hogy amíg a Fidesz van kormányon, mentesüljön a feltételrendszer kötelmei alól. Eörsi ezt úgy értelmezi: „Orbán Viktor blöffölt és veszteni fog.” (Klubrádió)


 

Kommentek

h i r d e t é s