h i r d e t é s

Orbán Viktor elégedetlen a cigaretta-helyzettel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor elégedetlen a cigaretta-helyzettel

2018. szeptember 06. - 06:58

 

További szigorításokra lehet szükség a dohányzás elleni küzdelemben - írja a Figyelő. A hetilap úgy értesült, hogy a miniszterelnök nem elégedett a dohányzók számának csökkenésével.

Forrás: pxhere.com

Nem olyan arányban csökkent a dohányzók száma, mint ahogy a miniszterelnök azt elvárná, bár az eddigi eredményeket ő is értékeli

- kezdődik a hetilap cikke, amely a dohányzás magyarországi helyzetét és a kormány lehetséges terveit veszi sorra.

Nem véletlen ezért, hogy Lázár Jánost augusztusban a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos lett. A lap szerint a megbízatás tisztán szakmai jellegű, de nem mentes a politikai konfliktus lehetőségétől. A dohánypiaci felügyelet létrehozásában együtt kell ugyanis működnie Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszterrel.

A WHO szerint továbbra is a dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka Magyarországon. És bár számos eredményt fel tud mutatni a kormány a dohányzás elleni harcban, a lap szerint

a kormányfőhöz is eljutottak azok az adatok, miszerint a függőség okozta károk még mindig százmilliárdokban mérhetők.

A cikk idézi Joó Tamást, a Semmelweis Egyetem közgazdászát, aki egy korábbi konferencián hangsúlyozta, hogy a dohányzás itthon közvetlenül 20,5 ezer, míg a passzív füstölés további 2,5-3 ezer halálesetért felelős évente. Emiatt társadalmi szinten 441 milliárd forint veszteség keletkezik.

Egyelőre nincs is kormányzati döntés, a dohánytermékek további drágulására mindenképp számítani lehet - olvasható a cikkben. (portfolio.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s