h i r d e t é s

Orbán Viktor gazdagabb, mint a Horthy-korszak nábobjai voltak? 

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor gazdagabb, mint a Horthy-korszak nábobjai voltak? 

2019. július 16. - 16:45

 

Nagy fába vágta a fejszéjét még tavalyelőtt az Átlátszó. Megpróbálta összehasonlítani a Horthy-korszak leggazdagabb uraságainak és Mészáros Lőrinc, a NER - lovagjának a vagyonát. 

Forrás: Piroslap - Blog.hu

A feladat nem volt egyszerű, hiszen egzakt mérési számok nincsenek. Kétféle módszerrel a II. világháború előtti időszak magyar mágnásainak a vagyona, forintra átszámolva a következőképpen alakult:

a Horthy -korszak leggazdagabb magyarjának, Károlyi Lászlónak a vagyona mai árfolyamon az ún. Big Mac-árindex számítás alapján 8, 35 milliárd forintnak felel meg. Kétszer ennyi jön ki a Darnyi -féle számítással: 16,6 milliárd forint;

Festetics Sándor vagyona 7,45 milliárd, illetve 14,8 milliárd forintnak, Habsburg Józsefé pedig 5,7 milliárd, külföldi árfolyamvesztéssel korrigálva (Darnyi-módszer) 11,4 milliárd forintnak felel meg. 

A portál megnézte, mennyi volt az első tíz helyezett összesített vagyona a két módszer szerint, mai árfolyamon: 42,6 milliárd illetve 94 milliárd forint. Ekkora értékű vagyont tulajdonolt 84 évvel ezelőtt a 10 leggazdagabb magyar. Mindez nem kevés pénz, ám a régmúlt grófjai és hercegei kismiskák a magyar gazdaság új csillaga, a nemzet gázszerelőjéhez képest.

Orbán cimborájának, a felcsúti zseninek, magyar nevén Mészáros Lőrincnek ma már sokkal nagyobb a vagyona, mint a Horthy-korszak leggazdagabbjaié volt egykoron. A Forbes tavaly decemberi számításai szerint Mészáros Lőrinc egy év alatt 105,7 milliárdról 381,3 milliárdra növelte a vagyonát. Ezzel a leggazdagabb magyar lett, megelőzte Csányi Sándort is. 

A kétféle módszer szerint 8,9-szer, avagy 4-szer akkora pénztáros Lőrinc vagyona, mint az 1935-ös gazdag lista első tíz helyezettjének az együttes vagyona volt. Az egykori hatalmasságok elbújhatnak a felcsúti polgármester mögött. /Ez már jócskán meghaladja az átlátszó 2017-es számait is./ 

Megjegyzendő, hogy létezik egy harmadik számítási mód is, amely - ne bonyolítsuk nagyon-- az életszínvonal alapján próbálja a vagyonokat összevetni. Ennek alapján is veri a háború előtti mezőnyt a miniszterelnök kebelcimborája.

Nyugodtan írhatjuk, arra, hogy valaki öt év alatt a „nullából” 381 milliárdos - több mint egymilliárd eurós - vagyont hozzon létre, ennyire elképesztő méretű és gyorsaságú gazdagodásra a magyar gazdaságtörténetben nem volt példa. Talán nem állunk messze a valóságtól, ha úgy gondoljuk, tőlünk nyugatabbra sem jellemző, hogy valaki ilyen csekély idő alatt, ilyen óriási vagyont halmozzon fel. 

Mészáros Lőrinc gazdagodása a legújabb kori magyar csoda. A nevére vett cégek számát valószínűleg még ő maga sem tudná felsorolni, amihez nyúl az arannyá változik. A városi legendák szerint a felcsúti focialapítvány elnöke az Orbán família intézője, vagyonkezelője, ezt a kormányfő eddig mindig cáfolta. 

Szakértők hangsúlyozták, az oligarcha olyan személy, akinek akkora gazdasági hatalma van, hogy azzal befolyásolni tudja a politikát, majd ezen keresztül a számára legtöbb hasznot hozó módon az államot is. Mészáros Lőrinc azonban nem oligarcha, hanem kliens, magyarul stróman. A szorgos Lőrinc gazda mesés gazdagodása nem jöhetett volna létre, ha nincs a magyar állam. Az állam, pedig mint tudjuk, magát az "örökös "miniszterelnököt jelenti, aki élet és halál ura Hunniában. 

Orbán, mint a középkorban a királyok, bármikor visszaveheti a hűbéreseitől, ami az ő tulajdona. Ha így nézzük, akkor csak lehet abban valami, hogy Mészáros Orbán álneve. Így a mesés vagyon is Orbáné, aki egymaga gazdagabb, mint a Horthy-korszak 10 nábobja volt. 


 

h i r d e t é s