h i r d e t é s

Orbán Viktor maga az európai morális válság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor maga az európai morális válság

2015. november 21. - 15:55
0 komment

 

De Orbán Viktor nem egyedül a magyarok és Magyarország problémája. Orbán Viktor Európa problémája: Orbán Viktor maga az európai morális válság. Ahelyett, hogy megvédenénk vele szemben az európai értékeket, toleráljuk őt. Alig reagálunk rá.

Fotó: parameter.sk

Hadd mondjak el egy történetet. Orbán úr nem mindig volt ilyen. Huszonöt éve találkoztam vele először, rögtön a berlini fal leomlása után itt, egy budapesti hotelben. Már elfelejtettem a hotel nevét, de arra emlékszem, hogy meggyőződéses liberális volt abban az időben. A Fidesz, amelyet akkor vezetett és most is vezet akkor még nem volt több, mint az SZDSZ nevű liberális párt ifjúsági szervezete. Az SZDSZ soraiban olyan értelmiségiek és írók ültek, mint Kertész Imre, Esterházy Péter vagy a barátom, Konrád György. A Fidesz betűszó azt jelenti, hogy Fiatal Demokraták Szövetsége. Tudom, hogy ezt nehéz elhinni. 

Első miniszterelnöki ciklusa alatt Orbán megreformálta a nyugdíjrendszert, csökkentette az adókat és elfogadtatott egy sor progresszív törvényt. Igazi liberális volt. 2002-ben elvesztette a választásokat, ellenzékbe került. Hogy visszanyerje a hatalmat, megtagadta elveit, populistává vált: felcserélte a liberális értékeket a többség diktatúrájára. Szerinte mindig a többségnek van igaza, akkor is, ha éppen az emberi jogokat és a demokratikus elveket tiporják lábbal. 

Amióta visszakerült a hatalomba korlátozta a vallásszabadságot, megnyirbálta az internet szabadságát és aláásta a sajtószabadságot. Magyarország ma sok szempontból autoriter állam, amelyben újságírók és civil szervezetek irodáin bármikor rajtaüthet a rendőrség.

De Orbán Viktor nem egyedül a magyarok és Magyarország problémája. Orbán Viktor Európa problémája: Orbán Viktor maga az európai morális válság. Ahelyett, hogy megvédenénk vele szemben az európai értékeket, toleráljuk őt. Alig reagálunk rá. Az Európai Tanács egyáltalán nem foglalkozik vele. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintúgy. A szóbeli tiltakozás is elég lenne. Leveleket küldeni. De nincsenek lépések, nincsenek szankciók. Orbán jól tudja, hogy az Európai Néppárt megvédi. Az ülésterem legnagyobb, és leginkább gerinctelen frakciója.

Ahhoz, hogy egy ország belépjen az Európai Unióba, teljesíteni kell a koppenhágai kritériumokat. Szigorú irányelvek szabják meg az alapvető követelményeket, amelyeket a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk kell. Például a demokráciát, a sajtó szabadságát, a kisebbségek védelmét. De ha valaki belép, onnantól nincs ellenőrzés: azt csinál, amit akar, mint most Magyarország. Azért vagyunk itt, hogy legyőzzük ezt az erkölcsi kettős mércét. Ez a kettős mérce aláássa Európa erkölcsi vezetését. Milyen alapon kritizáljuk Putyint vagy az afrikai diktátorokat, ha nem tudjuk érvényesíteni a demokráciát és a joguralmat itthon?

 

mandiner.hu


 

h i r d e t é s