h i r d e t é s

Orbán Viktornak, Maruzsa Zoltánnak és Pintér Sándornak is nyílt levelet küldtek Fótról

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktornak, Maruzsa Zoltánnak és Pintér Sándornak is nyílt levelet küldtek Fótról

2022. november 18. - 15:59

Bár egy fóti általános iskolában korábban minden meghirdetett nap csatlakoztak a sztrájkokhoz, az októberi fizetésüket kézhez kapva többen nem tudták most vállalni a sztrájkot, ezért az országos élőlánchoz csat

Bár egy fóti általános iskolában korábban minden meghirdetett nap csatlakoztak a sztrájkokhoz, az októberi fizetésüket kézhez kapva többen nem tudták most vállalni a sztrájkot, ezért az országos élőlánchoz csatlakoztak a pedagógusok – értesítette a 24.hu-t.

Az iskola igazgatója ezzel együtt egy nyílt levelet is írt, amelynek címzette Orbán Viktor, Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor és Hajnal Gabriella, de megszólítják benne Bencsik Andrást is, aki korábban olyan szavakkal illette a tiltakozó tanárokat, mint söpredék, nagypofájú vagy szörny. Szebeni Boglárka intézményvezető kikérte magának ezt a stílust, levele, amelyet az iskola teljes vezetése aláírt, itt olvasható teljes egészében. (24.hu)

"Nyílt levél

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Pintér Sándor Miniszter Úr!

Tisztelt Maruzsa Zoltán Államtitkár Úr!

Tisztelt Hajnal Gabriella Elnök Asszony!

Nagyon vártam az Önök megszólalását. Türelmes voltam. A türelmem eddig tartott.

Én pedagógus vagyok és intézményvezető. Vannak problémáim, igen jelentős problémáim az oktatási rendszerrel. Meg merem fogalmazni, ki merem mondani a véleményemet és bármikor vállalom is azt. Ott voltam október 23-án a Műegyetem rakparton. Hallottam élőben Pankotai Lilit is.

Aztán néhány nap múlva felvételről hallottam Bencsik Andrásnak a Hír Tv Sajtóklub című műsorában október 30-án elhangzott szavait. Nem akartam hinni a fülemnek.

Azóta vártam, hogy valaki Önök közül majd csak megszólal. Szót emel értem, aki semmivel nem szolgált rá a becsmérlésre, megalázásra. Ez a harmincadik tanévem pedagógusként. Mondhatni jubileumi jutalomnak is beillett volna, ha Önök nem hagyják szó nélkül, hogy valaki, bárki söpredéknek, szörnyetegnek nevezzen.

Senkinek nem lenne szabad megengedni ezt. Senkinek nem lenne szabad hagyni, hogy ezt megengedje magának. Még egy senkinek sem, nem egy magas rangú állami elismerés birtokosának.

Pankotai Lilit meg lehet szólni, lehet ítélkezni felette. Stílusára neki egy mentsége még biztosan van, az életkora. Ez Bencsik András számára nem lehet mentség.

Lehet, hogy Bencsik András szavai nem jutottak el Önökhöz? Lehet, hogy nem érzik sértőnek, amit mondott? Lehet, hogy nem tartják valótlannak, megengedhetetlennek? Nem tudom. Önök eddig hallgattak. Úgy érzem, nincs mire várnom. És bár jól tudom, az én szavamnak nincs akkora súlya, mintha Önök szólnának; a hozzám hasonlóan érdemtelenül becsméreltek nevében most megszólítom Bencsik Andrást.

Tisztelt Bencsik András Úr!

Megdöbbenve hallgattam a minap, milyen véleménnyel van rólam, rólunk.

Mielőtt ezeket a sorokat megírtam volna, biztonság kedvéért még egyszer végighallgattam a beszélgetést, majd fellapoztam a megfelelő kéziszótárakat, és ellenőriztem a söpredék, nagypofájú, nihilista, semmiházi, szörny szavak jelentését, hátha tévedek. Majd hosszan néztem magamba és önvizsgálatot tartottam. Nem tévedtem, egyik sem vagyok.

Kikérem magamnak, hogy az előbb említett kifejezésekkel illessen anélkül, hogy egyszer is találkoztunk volna, anélkül, hogy ismerne. Szavai, mondatai mélységesen megaláztak, nemcsak pedagógusi, de emberi mivoltomban is megsértettek. Elvárom, hogy a rólam megfogalmazott véleményét tényekkel alátámassza vagy nyilvánosan visszavonja.

Egyúttal szót emelek a kollégáimért is.

Az általam vezetett intézményben dolgozó pedagógusokért, nevelést-ktatást segítőkért, technikai dolgozókért. Bármelyikükért tűzbe tenném a kezem.

Egyikük sem szörnyeteg és nem söpredék.

Azokért a pedagógusokért, akik kényszerűségből pályaelhagyók lettek.

Azokért a pedagógusokért, akik a nehézségek ellenére még a pályán vannak, akik csak megbecsülést, tiszteletet, elismerést érdemelnének. Akkor is, ha a véleményük jelentősen eltér az Önétől.

Felhívom a figyelmét, bár evvel nyilván tisztában van, hogy amennyiben állításának valódiságát tényekkel nem támasztja alá, vagy azokat nem vonja vissza, úgy közfeladatot ellátó személyek rágalmazását követi el.

Annak ellenére, hogy Ön mélységesen megbántott, ha megismerkedne velem, nyitott vagyok a találkozásra.

Fót, 2022. november 8.

Üdvözlettel:

Szebeni Boglárka

A fentiekkel teljes mértékben egyetértünk:

Bartos Erika intézményvezető-helyettes
Forgács Sándorné intézményvezető-helyettes
Lukácsné Rozovlyán Zsuzsanna, Papp Ilona, Veresné Szikszai Gabriella az intézményi sztrájkbizottság tagjai"