h i r d e t é s

Orbán volt gimnáziumának 55 tanára elutasítja, hogy „az oktatás problémáit felülről, erőből, parancsszóval próbálják megoldani”

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán volt gimnáziumának 55 tanára elutasítja, hogy „az oktatás problémáit felülről, erőből, parancsszóval próbálják megoldani”

2022. október 09. - 08:15

Szerdán reggel, a Pedagógusok Világnapja alkalmából biztató üzenetek fogadták a tanárokat a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium előtt a járdán. Aznap még nem volt róla hír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egykori középiskolájának tanárai, a februárihoz hasonlóan, most is csatlakoztak-e az országos tiltakozó akcióhoz.

Forrás: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola/Facebook

Szombaton reggel ugyanakkor az intézmény Facebook-oldalán megjelent egy október 5-i keltezésű közlemény, amit alább változtatás nélkül közlünk.

„Mi, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola alulírott tanárai (magánszemélyként, nem az intézmény hivatalos állásfoglalását közzétéve) a következő közleményt tesszük:

Kiállunk mindenki mellett, akit azért ért az elmúlt években, évtizedekben hátrány, mert a jobbá tétel szándékával fel mert szólalni az oktatásügy akkori vagy jelenlegi állapota ellen. Kiállunk a megfélemlítettek, a véleményüket vállalni nem merők, a meghurcoltak, az azonnali hatállyal munkából felmentettek mellett. Elutasítjuk, hogy az oktatás összetett és szerteágazó problémáit a megkérdezésünk nélkül, valódi párbeszéd nélkül, felülről, erőből, parancsszóval próbálják megoldani.

Felhívjuk a társadalom figyelmét, hogy az utolsó órában vagyunk: ha nem lesz változás, az oktatás össze fog omlani. Mi maradni és tanítani szeretnénk – egy olyan iskolai rendszerben, ami a diáknak és tanárnak egyaránt jó, hasznos, emberséges. Ami nem gyermekmegőrzőként funkcionál, amiben a gyerekek és tanárok nem túlterheltek, ahol jó tanulni és ahol megéri dolgozni. Ennek az eléréséhez kérjük már évek óta (és most is) a társadalom támogatását.”

A közleményt 55-en írták alá, közülük 48-an a nevüket is vállalták. (24.hu)