h i r d e t é s

Orbánék Brüsszelben magyarázkodhatnak Gruevszki miatt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbánék Brüsszelben magyarázkodhatnak Gruevszki miatt

2018. november 23. - 07:09

 

Kínos szavazás vár a Fideszre az Európai Parlament jövő heti brüsszeli ülésén, ahol a macedón jogállamiság helyzetét bemutató jelentésről kell dönteni. Két, kifejezetten a Gruevszki-ügyről szóló módosítás is bekerülhet a szövegbe.

Forrás: MTI

A Fidesz bizottsági szinten októberben még támogatta azt az európai parlamenti határozattervezetet, amely néhány kritikai megjegyzés mellett számos pozitív megállapítást tesz Macedónia demokratikus fejlődésével, az igazságszolgáltatással, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban. A Fidesz-frakció részéről Tőkés László vett részt a határozattervezet bizottsági előkészítésében és a többi európai néppárti (EPP) képviselővel együtt támogatta azt. (Az Európai Néppártból egyedül a Külügyi Bizottság görög képviselője, Manolis Kefalogiannis szavazott nemmel.) Mindez annak fényében érdekes, hogy a két éves börtönbüntetése elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt miniszterelnök azért kaphatott politikai menedékjogot, mert a kormány szerint Macedóniában nem a jogállami normáknak megfelelően hozták meg a bírósági ítéletet.  

Ehhez képest az Európai Parlament macedón országjelentésének 23. pontja szerint „az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”.

Az Unió arra is felhívta a figyelmet, hogy a csatlakozás szempontjából kiemelt fontosságú az igazságszolgáltatás megfelelő működése, valamint a korrupció elleni küzdelem. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy "további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar politikai beavatkozással szembeni védelme tekintetében”.

Egyébként miközben a Fidesz szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Gruevszki embereivel szemben, a határozati javaslat szerint az EU „aggodalmának ad hangot a magas szintű korrupciós ügyekben hozott kevés bírósági ítélet miatt”. A korrupciós és a hatáskörrel való visszaélést érintő ügyekben (ilyen Gruevszkié is) „tartós erőfeszítéseket szorgalmaz”,  és külön megemlíti, hogy a különleges ügyészi hivatal „nehéz körülmények között végez munkát”.  

A határozattervezet felszólítja Macedóniát, hogy fektessen több energiát a pénzügyi visszaélések kivizsgálására és a hatóságok „növeljék a meghozott ítéletek számát”. Azt is fontosnak tartják, hogy a korrupció megelőzéséért felelős állami bizottság egyértelmű hatáskörökkel rendelkezzen, és teljesen függetlenül dolgozhasson.

Az EP szociáldemokrata-frakciója két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos. Az első támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt. (Ugyanezt válaszolta lapunk megkeresésére egyébként az amerikai külügyminisztérium is.) A másik felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

- Azért javasolta a szociáldemokrata frakció ezeket a módosításokat, hogy állítsuk élére a dolgot és a Fidesz képviselői is valljanak színt: mit gondolnak Gruevszki ügyéről európai szinten - mondta a Népszavának Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Információink szerint egyébként a szocdem frakció tagjai már egyeztettek a módosításokról az Európai Néppárt vezetésével és nem kizárt, hogy az EPP frakció is támogatni fogja majd őket – vélhetően a Fidesz kivételével.

 

Szerző: Kósa András / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s