h i r d e t é s

"Orbánék méricskélnek, mennyi sajtószabadságot kell garantálni, hogy hatalmon maradjanak"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Orbánék méricskélnek, mennyi sajtószabadságot kell garantálni, hogy hatalmon maradjanak"

2021. február 15. - 13:37

 

Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet igazgató-helyettese szerint gyorsan kell cselekedni, mert a sajtó foglyul ejtése visszafordíthatatlan lesz.

A kép illusztráció! - Forrás: alfahír.hu

Tavaly nyáron beszéltünk utoljára, amikor megpecsételődött az Index hírportál sorsa, és önök kiadtak egy aggódó nyilatkozatot. Eltelt bő félév, és itt a Klubrádió, amely egy időre, de lehet, hogy örökre, elvesztette a frekvenciáját. Mi jöhet még?
Sajnos, folyamatosan ugyanazt ismételgetjük. A mostani a magyar sajtószabadság újabb válsága, egy újabb zuhanás a szakadékba. Reméltük, hogy a bíróság a Klubrádió javára dönt. Nem így történt, de nem adjuk fel! Több más szervezettel együtt felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az illetékes magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a rádió tovább sugározhasson. Örülünk, hogy a Bizottság vizsgálatot helyezett kilátásba. De nem tudjuk megjósolni, hogy mi fog történni. Remélem, nincs túl késő. Mi mást mondhatnék, ez egy újabb csapás a sajtószabadságra. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyesmi előfordulhat az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy utánanéz, a Klubrádióval történtek összhangban vannak-e például az EU távközlési irányelvével. Ön szerint ez a helyes irány?
Nem ismerem annyira a jogszabályt, hogy véleményt mondjak. Véleményünk szerint az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközt be kellene vetnie, és mi nem fogunk felhagyni a nyomásgyakorlással.

Ősszel az Európai Bizottság közzétette a tagállamokról, köztük Magyarországról készült, a jogállamiság helyzetét értékelő jelentéseit. Ebben egyebek mellett bírálta a médiapluralizmust aláásó kormányzati döntéseket is. Azóta a Klubrádiónak megvonták a frekvenciáját. Mire jó akkor egy ilyen országjelentés?
Ez egy rendkívül elkésett próbálkozás a problémák feltárására, de több a semminél. A jelentésben foglaltakról tíz éve tudunk. Szemtanúi voltunk, ahogyan a helyzet egyre romlott. De most megszületett a jogállamisági jelentés, és az a kérdés, hogy mit kezd vele az Európai Bizottság. Senkit sem lepett meg a tartalma. Mindenki tudja, hogy a média sokszínűsége megszűnőben van Magyarországon. Látjuk azt is, hogy bizonyos országokban másolják Orbán taktikáját. A héten publikáltuk a jelentésünket Lengyelországról, és annyira szembeötlőek a hasonlóságok! Akárcsak Szlovéniában. Attól tartok, hogy ha az EU nem cselekszik gyorsan, akkor képtelen lesz visszafordítani a magyar média levadászását. Az óra ketyeg, meg kell akadályozni, hogy a hatalom másutt is kedvet kapjon a sajtó foglyul ejtéséhez. Szóval, ez már nem csak Magyarországról szól. Az EU sok hibát vétett azzal, hogy nem reagált a magyar történésekre, és most itt állunk ennek minden következményével.

Külföldön a magyar kormány gyakran azzal szokott érvelni, hogy nálunk működik a sajtószabadság, ott van például a Klubrádió! Most már ez sem számít?
Valóban félelmetes, hogy már ezzel sem törődnek. Annyira nyeregben érzik magukat, hogy nem érdeklik őket a következmények. De a döntésükben az is közrejátszott, hogy miután az önkormányzati választásokon Budapestet elvitte az ellenzék, túl kockázatosnak ítélték a Klubrádió működését. Orbánék állandóan méricskélnek: mennyi sajtószabadságot kell garantálni ahhoz, hogy hatalmon maradjanak. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s