h i r d e t é s

Orbánék mindent vagy semmit játszanak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbánék mindent vagy semmit játszanak

2021. augusztus 28. - 06:09

Tulajdonképpen a koronavírus-járvány kezdete óta nem felel meg a járványvédelem alapelveinek az, amit nálunk a kormány művel – mondja Pusztai Erzsébet infektológus.

Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter (szemben, j-b) a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én - Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Úgy véli, lehet, hogy széleskörű lezárásra egyelőre nincs szükség, de óvatosságra, tesztelésre, a zárt terekben maszkviselésre igen! Mi épp ezt a kettőt nem csináljuk. Úgy véli, a kormány vabankot játszik, lesz, ami lesz, de elárulta azt is, mit tesz majd, ha berobban a járvány, ahogy azt is, mit tesz, ha nem.

– Hogyan lehetséges, hogy amíg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) genomszekvenálási adatai szerint a koronavírus indiai mutánsa a pandémia domináns kórokozója, amely elődeinél fertőzőbb és valamivel kevésbé nyújtanak védelmet ellene az oltások, Európában tarol, addig nálunk alig-alig mutatják ki ezt a variánst?

– Ahhoz, hogy ezt tudjuk, meg kellene nézni, hányszor vizsgálják meg. Tartok tőle, hogy nálunk kevés esetben van ilyen részletes vizsgálat a kórokozóról.

– A szakemberek már sokszor felhívták rá a figyelmet, hogy a teszteléssel, a kontakt-kutatással, az elkülönítéssel még meg lehetne fogni a járványt. Ezt mintha meg sem hallaná a kormány. Mintha irtózna a teszteléstől. Vajon miért?

– Ezt tőlük kell megkérdezni. Tulajdonképpen a járvány kezdete óta nem felel meg a járványvédelem alapelveinek az, amit a kormány művel. Tesztelés nélkül, anélkül, hogy megállapítanánk, hol vannak fertőzött emberek, nem tudjuk izolálni a járványt. Utána persze jönne a kontakt-kutatás, és a karantén. Ausztria a „minta ország” épp most vezeti be, hogy az iskolákban mindenkinek ingyenes teszteket biztosít. Vannak gargarizálós tesztek, nem kell feltétlenül orrba nyúlkálással levenni a mintát. Ezeket biztosítja az iskoláknak, ahol folyamatosan tesztelni fognak, nyilván azért, mert akkor tudják, hogy hol van fertőzött, hol kell lezárni osztályt, vagy intézményt. Így nem az egész iskolarendszernek kell leállnia, hanem csak annak az iskolának, ahol fertőzött van, és vigyázni kell arra, hogy onnan ne terjedjen tovább.

– Miközben úgy tűnik Európát letarolja a Delta vírus, nálunk semmiféle szigorítás bevezetéséről nem hallani. A szombati Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelművé tette, hogy a kabinetnek nem áll szándékában lezárni az országot, az a cél, hogy az élet a normális mederben működjön.

– Világos. Arról van szó, hogy amíg a járvány úgy van jelen, hogy izolálni tudjuk, nem terjed túlzottan súlyos mértékben, és nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, addig széles körű lezárásra nyilván nincs szükség. Óvatosságra igen! Tesztelésre, a zárt terekben maszkviselésre igen! Mi éppen ezt a kettőt nem csináljuk. Lehet, hogy megvárjuk azt, amíg a kórházi rendszer megint kezd túlterhelődni, és akkor hirtelenjében le kell zárni mindent.

– Orbán maga jelentette ki, hogy a maszkviselés és az elszigetelés nem segít…

– Azért szeretném tudni, hogy ezt honnan vette. Hol van az arra való adat, hogy nem segít? Mi van most azokban az országokban, ahol semmit sem csináltak, vagy nagyon későn kezdték el a védekezést? Van rá egy-két példa... Arról nem is beszélve, hogy a maszkviselés teljesen általános. A keleti országok évtizedek óta használják légúti fertőzések terjedése ellen. Bizonyított már, hogy a fertőzések megelőzésében nagyon komoly szerepe van.

– Jövő héten kezdődik az új tanév, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus 26-án kiadott egy közleményt, amelyben a koronavírus elleni sikeres védekezésre hivatkozva, az óvodákban és iskolákban nem írnak elő szigorú korlátozásokat...

– Milyen sikeres védekezésre hivatkoznak?

– Talán a több, mint 30 ezer halottra...

– Ott van a minta. Ott van Ausztria, de ott van Szlovákia is. A környező országokban, nem egyformán, de az iskolákban mindenhol alkalmazzák valamilyen szinten a tesztelést. Van, ahol csak az oltatlanoknál, van, ahol az oltottaknál is. Azért alkalmazzák, hogy meg tudják előzni a robbanásszerűen kialakuló tömeges fertőzéseket. Nálunk még a védőoltást is közvetlenül az iskolakezdésre időzítették. Pedig nyáron lett volna rá idő.

– Sőt, augusztus 20-a után újabb tömegrendezvények lesznek, amelyekre mindenféle igazolás nélkül be lehet jönni. Az Eucharisztikus Kongresszus és a Fogathajtó-világbajnokság idejére sem rendel el kötelező maszkhasználatot, egyéb megelőző intézkedést a kormány. Mintha bedobta volna a gyeplőt a lovak közé. Mire játszik?

– Erre én nem tudok válaszolni. Szerintem vabankot játszanak, lesz, ami lesz. Majd, ha berobban a járvány, akkor gyorsan intézkednek. Igaz, hogy akkor még két hétig tovább terjed. Ha mégsem robban be annyira, ez csoda lenne – akkor verhetik a mellüket, hogy előre látták.

– Azt mondta Gulyás Gergely is a már említett Kormányinfón, hogy a negyedik hullám más lesz, mint az eddigiek, ennek megfelelően, a kormány védekezési lépései is merőben eltérőek lesznek az eddig alkalmazottaktól...

– És ezt honnan vették? Hol a bizonyíték erre? Miféle szakmai szempontokra hivatkoznak? Csak meg kell nézni az izraeli példát. A leginkább átoltott ország volt, mégis rohamosan elkezdett terjedni a Delta variáns. Igaz, hogy súlyos betegséget az oltatlanok között okoz, de azért nálunk a hárommillió körüli oltatlan felnőttből még bőven megtelnek a kórházak, ha úgy alakul.

– És vajon hogy fogja bírni az egészségügyünk?

– Miért, hogy bírta eddig?  Úgy, hogy elhallgatták a bajokat. (Hírklikk)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s