h i r d e t é s

Óriáshullámmal találkozott egy óceánjáró

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriáshullámmal találkozott egy óceánjáró

2022. december 12. - 13:15

Egy óriáshullám csaphatott le egy, az Antarktisztól Argentína felé tartó óceánjáróra – írja a Live Science. Az eseményben egy ember meghalt, négy pedig megsérült.

Viking Polaris - Forrás: cruisemapper.com

A baleset november 29-én, éjszaka történt, miközben a Viking Polaris a Drake-átjáróban hajózott az argentínai Ushuaia felé.

Az óceánjáróra lecsapó vízfal ablakokat tört be, és több szobát elárasztott.

Az üvegszilánkok egy 62 éves amerikai nőt halálosan megsebesítettek, négy további ember nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A hajó tulajdonosa, a Viking december 1-én jelentette be, hogy a tragédiát extrém hullámzás okozhatta. Az óceánjáró a helyreállításig és a vizsgálat lezárásáig nem indul újabb útra.

Az óriáshullámok olyan vízfalak, amelyek legalább kétszer magasabbak a környezetük hullámátlagánál. Ezek a szélsőséges hullámok látszólag a semmiből érkeznek, kialakulásuk pontos oka pedig nem ismert.

Mivel nem tudni, hogy a baleset idején milyen volt a hullámzás a Viking Polaris környékén, nem biztos, hogy valóban óriáshullám állt a háttérben. A Drake-átjáróban nem ritkák a hatalmas, de nem óriáshullámnak számító vízfalak, az alábbi videón is egy ilyen esemény látható.

Az eddigi legszélsőségesebb óriáshullámot 2020-ban, Brit Columbiánál detektálták, ez háromszor lehetett magasabb környezeténél. A legmagasabb észlelt óriáshullámot 1995-ben, Norvégiától mintegy 160 kilométerre figyelték meg, ez 25,6 méteres volt. (24.hu)