fbpx Óriási adókedvezményt adna a kormány a NER-alapítványoknak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Óriási adókedvezményt adna a kormány a NER-alapítványoknak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási adókedvezményt adna a kormány a NER-alapítványoknak

2021. június 03. - 08:11

 

A három hete megjelent 2022-es adócsomag karakteres eleme volt, hogy jelentős adókedvezményben részesítette a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak támogatást nyújtó szereplőket. A Népszava szerint egy kormányzati javaslat ezt a kedvezményt hatalmas mértékűre, 300%-osra duzzasztaná.

Varga Mihály pénzügyminiszter - Forrás: koronavirus.gov.hu

Bő három hete, kedden valóságos törvényjavaslat-dömpinget láthattunk: a kormány, illetve a kormánypárt képviselői 20 törvényjavaslatot terjesztettek a Ház elé, ezek egyik a T/16108. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények módosításáról, amely a kormány jövő évi adómódosítási terveit foglalja össze. Ennek egyik karakteres eleme volt, hogy a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére az adóévben alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés keretében, továbbá a közhasznú tevékenysége támogatására visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százaléka – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százaléka – csökkenti az adóalapot legfeljebb az adózási előtti eredmény összegéig.

A Népszava mai írása szerint a kedvezmény mégsem ekkora lesz, mert a kormány 300 százalékos társasági nyereségadóalap- kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatnák a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát. Mindez a parlament Törvényalkotási bizottsága elé terjesztett módosító javaslatból derül ki, amiről mai ülésén tárgyal a testület. A javaslat értelmében tehát a cégek a befizetett támogatás háromszorosával csökkenthetnék az adóalapjukat, vagyis igen erős ösztönzés alakul ki az alapítványok támogatására. Különösen úgy - mint ahogyan arra a napilap cikke felhívja a figyelmet -, hogy a társasági adószabályok eddig is számos korrupciós, adócsalással összefüggő esethez vezettek, például a "sporttaózás" és a kulturális szervezetek támogatása kapcsán.

Az új alapítványi formát - amely állami feladatok ellátására szervez ki állami vagyont nem állami szervezeteknek - egyébként is kritika éri, az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. (Portfolio)


 

h i r d e t é s