fbpx Óriási az oltási egyenlőtlenség | CIVILHETES

h i r d e t é s

Óriási az oltási egyenlőtlenség

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási az oltási egyenlőtlenség

2021. április 26. - 07:32

 

Miközben a Világbank által gazdag országokként számontartott országokban él a világ lakosságának 16 százaléka, az oltások 47 százalékát kapták meg, míg a szegény országokba mindössze 0,2 százalékuk került - írja a Mérce. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Tizenkét ország még egyáltalán nem oltott: hét afrikai (Tanzánia, Madagaszkár, Burkina Faso, Csád, Burundi, Közép-afrikai Köztársaság, Eritrea), három óceániai (Vanuatu, Szamoa, Kiribati), egy ázsiai (Észak-Korea) és egy karibi (Haiti).

Mindez más megvilágításba helyezi azt a hírt, hogy a világon beadott koronavírus elleni vakcinák száma elérte az egymilliárdot.

Az Egyesült Államokban 225,6, Kínában 216,1 és Indiában 138,4 millió adagot adta be, míg az Európai Unióban 128 milliót - olvasható a portálon.

Lakosságarányosan Izrael jár az élen, tíz izraeli közül majdnem hatan (54,5 százalék) az oltásnak már mind a két adagját megkapták. Az Egyesült Királyságban a lakosság 49, az Egyesült Államokban 42, Chilében 41, míg Bahreinben 38 százalékát oltották már be.

Globális szinten az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájával oltanak a legtöbbet, és a szegény országokba elsősorban a Covax kezdeményezésen keresztül jut el. Ez a WHO, a Cepi és a Gavi közös projektje, utóbbi két szervezet létrehozásában a Bill és Melinda Gates alapítvány is tevékenyen szerepet vállalt, céljuk a vakcinák eljuttatása szegényebb régiókba, valamint a járványokra való felkészülés.

Az szegény országokba való vakcinaszállítást elsősorban az nehezíti meg, hogy a gazdag országok idejekorán lefoglalták a gyártókapacitások jelentős részét. A dolgot pedig tovább nehezíti, hogy számos fejlődő ország, valamint egészségügyi szervezet határozott kérése ellenére nem oldják fel a vakcinákat védő szabadalmakat, így a tulajdonosaikon kívül nem tudnak más gyártók úgynevezett generikus, vagyis szabadalom által nem védett gyógyszereket gyártani. (napi.hu)


 

h i r d e t é s