h i r d e t é s

Óriási bukta a kormány kedvenc pénzköltése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Óriási bukta a kormány kedvenc pénzköltése

2018. február 02. - 20:32

Lehetetlen piaci alapon üzemeltetni az utóbbi években épült stadionokat, amelyek kihasználtsága elenyésző, a szakközgazdász szerint legfeljebb az segíthetne, ha több klub együtt használná a létesítményeket. - írja a napi.hu.

Forrás: puskasakademia.hu

Egy tízmilliárd forintból felépült stadion fenntartási költsége az építmény korszerűségétől függően évi 200 millió és egymilliárd forint közé esik - idézi a Magyar Nemzet Muszbek Mihály sportközgazdászt. Ezt kéne a sportvállalkozásoknak kigazdálkodniuk, ám mivel jelenleg rengeteg közpénz áramlik a sportba, a pénzt csak részben kell piaci alapon előteremteni.

A szakember szerint a stadionfejlesztési program beindítása a létesítmények borzalmas állapota miatt helyes volt, a hiba abban keresendő, hogy nem a piaci igényekből indultak ki.

A már megépített stadionok kihasználtsága 14 százalékos, azaz kevesebb, mint minden hatodik székre jut egy néző. Ugyanakkor még ilyen kevés szurkolónak sem jut elég parkolóhely.

Emellett nem reális azt feltételezni, hogy bármelyik magyar klubcsapat azért kap pénzt, mert bekerül valamelyik nemzetközi sorozat csoportkörébe.

Álom azt hinni, hogy a sporton kívüli rendezvényekkel elő lehet teremteni a fenntartási költségek fedezetét, ez csak akkor lehetséges, ha szálloda vagy bevásárlóközpont is működik a létesítményben. Némi sanszot az adna, ha német vagy olasz mintára több klub használna egy stadiont.

napi.hu