h i r d e t é s

Óriási homokvihar csapott le Ausztráliára - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási homokvihar csapott le Ausztráliára - VIDEÓ

2021. december 22. - 11:30

Videó is készült a félelmetes időjárási frontról, ahogyan áthalad a síkság felett.

Forrás: SHKMGMCNUH

Hatalmas homokvihar borított be településeket vasárnap Queensland északnyugati részén Ausztráliában. A szél a 109 kilométer per órás sebességet is elérte, és a tudósok szerint a régión átvonuló zivatarsor miatt alakulhatott ki.

A rendkívüli időjárási jelenség Boulia, Mount Isa, Dajarra és Urandangi közösségét sújtotta, és videó is készült a száraz síkság felett gomolygó, bibliai mértékű sötétvörös felhőkről. A jelentések szerint a helyi lakosokat váratlanul érte a félelmetes látvány, és nyílászáróikat bezárva behúzódtak otthonaikba.

Helen Kirkup időjárási szakértő szerint a homokvihart egy több mint száz kilométeres zivatarsor váltotta ki. A széllökések és a hideg levegő együttes hatása miatt a lakosokra először a homok csapott le, majd ezt követően záporok érkeztek – számolt az RT híroldal.

A meteorológus azt is elmondta, a régióban több homokvihar figyelhető meg nyaranta. A területen gyakori a forró nyári időjárás, a napi maximális hőmérséklet a belátható jövőben 40 fok felett várható Boulia településen.

A helyi lakosok azt nyilatkozták az ausztrál BBC News-nak, hogy a vasárnapi vihar volt a legnagyobb, amit az elmúlt években láttak. Hatalmas területet is érintett, Mount Isa és Boulia ugyanis mintegy 250 kilométerre található egymástól. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s