h i r d e t é s

Örizze meg egészségét C-vitaminnal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Örizze meg egészségét C-vitaminnal

2015. október 08. - 11:14
0 komment

 

A vitaminok az egészséges élet feltétele, amelyek biztosítják szervezetünk számára az anyagcsere megfelelő működését. Legfontosabb antioxidáns a C-vitamin, amire minden sejtnek és szövetnek szüksége van a betegségek elkerülése végett.

Fotó: hfe.hu

A C-vitamin a nyálkahártyák védelmében a fertőző betegségekkel szemben véd - írja a sztarklikk.hu. Hiánya esetén csökken a szervezet ellenálló képessége a különböző fertőzésekkel, testi, lelki megerőltetésekkel szemben.

A C-vitamin gyógyító hatása

A C-vitamin jelentőségét Dr.Szent Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar orvos és kutató fedezte fel paprika által. A legenda szerint Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nem szerette a paprikát, mégis neki köszönheti a hírnevet. A felesége mindig csomagolt a tízóraihoz, s ahelyett, hogy megette volna, elkezdte vizsgálni, így fedezte fel a C vitamint és jótékony hatásait, amelyek a következők.

- A C vitaminnak kiemelkedően fontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésében, fokozza a fehérvérsejtek számát, megvédik testünket a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól.

- Antioxidánsként lassítja az öregedési folyamatot, véd a szabad gyökök és rákkeltő anyagok káros hatásától, gátolja a rákos sejtek fejlődését.

- Enyhíti a gyulladást, gyulladásos tüneteket, elősegíti a sebgyógyulást, hegképződést.

- Csökkenti a vérnyomást, vércukorszintet.

- Hatására a vénákban ritkábban keletkeznek vérrögök, mérsékli az embólia veszélyét.

- Csökkenti a vér koleszterin szintjét.

- Részt vesz a csont és porcképzésben.

C-vitamin hiány következményei

A C-vitamin teljes hiánya az egyoldalú táplálkozás miatt a szervezet legyengül, csökken az ellenálló képesség a különböző fertőzésekkel, testi, lelki megerőltetésekkel szemben.

Kezdeti stádiumban fáradékonyság, rossz közérzet, orr és fogínyvérzés, rossz emésztés, vérszegénység, depresszió, súlyosabb esetben keringési zavarok, érfalak gyengülése, csontritkulás, hajhullás, cukorbetegség alakul ki.

A C vitamint az emberi szervezet az állatok többségével szemben nem tudja előállítani, ezért zöldségekkel, gyümölcsökkel kell fedezni a napi szükségletet, ami 500- 1000 mg.

Legtöbb C-vitamin a citrusfélékben található: a csipkebogyóban, a citromban, a narancsban, a grépfrútban, valamint a zöldpaprikában, a kelkáposztában, a pokkoliban, vagy épen a burgonyában.

A burgonya jelentősége, hogy a téli tárolás közben vitamintartalma alig csökken.

A napi vitamint azonban nehéz pótolni természetes forrásból, ezért ajánlatos mesterséges készítményekkel kiegészíteni.

 

sztarklikk.hu (Címlap Fotó: hfe.hu)


 

h i r d e t é s