h i r d e t é s

Összegyűlt a Fidesz kizárásának megtárgyalásához szükséges aláírás az Európai Néppártban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Összegyűlt a Fidesz kizárásának megtárgyalásához szükséges aláírás az Európai Néppártban

2020. április 02. - 18:32

 

"A párt statútumának 9. cikkelyével összhangban felszólítunk a Fidesz kizárására az Európai Néppártból". Donald Tusk pártelnöknek írott levelében 11 ország 13 tagpártjának vezetője kezdeményezi a Fidesz eltávolítását a kereszténydemokrata pártcsaládból.

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP

Összegyűlt a Fidesz kizárásának megtárgyalásához szükséges aláírás az Európai Néppártban (EPP): 11 ország 13 konzervatív, kereszténydemokrata pártjának vezetője írta alá a Fidesz eltávolítását követelő hivatalos levelet, amelyet csütörtökön küldtek el Donald Tusk pártelnöknek. A téma megvitatásához legkevesebb öt ország hét pártjának a támogatása szükséges.

Az aláírók mélységes aggodalmuknak adnak hangot a legfrissebb magyarországi fejlemények, különösen a magyar parlamentben elfogadott felhatalmazási törvény miatt. Véleményük szerint ez a liberális demokrácia alapértékeinek és az európai értékeknek a nyílt megsértése. “Attól tartunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra fogja felhasználni frissen szerzett hatalmát, hogy még jobban kiterjessze a kormányzati ellenőrzést a civil szféra fölött” — írják.

A pártelnökök leszögezik: a Fideszt felfüggesztették az EPP-ben a jogállam elveinek tiszteletben nem tartása miatt. “A legutóbbi fejlemények megerősítették meggyőződésünket, hogy a Fidesz jelenlegi politikájával nem élvezheti a teljes jogú tagságot a pártban” — hangsúlyozzák. A levélírók támogatják az Európai Bizottságot, amely alapos vizsgálatot ígért a felhatalmazási törvényről és egyben felszólítják a tagállamokat, hogy határozottan foglalkozzanak a magyarországi helyzettel.

A levelet két belga, egy cseh, egy dán, egy finn, egy görög, egy litván, egy luxemburgi, egy holland, egy norvég, egy szlovák és két svéd konzervatív, illetve kereszténydemokrata párt elnöke írta alá. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s