h i r d e t é s

Oszlik a félelem vidéken is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Oszlik a félelem vidéken is

2019. január 27. - 10:40

Negyedmilliónyi szavazót veszített a Fidesz–KDNP

Magyarország összes megyéjében, megannyi kis- és nagyvárosban voltak tüntetések, útlezárások január 19-én, szombaton. Olyan kisvárosokban, ahol eddig a félelem uralkodott, ezrével vonultak utcára az emberek. A december eleje óta zajló tiltakozási hullám hatására jelentősen csökkent a Fidesz népszerűsége.

A kormány az országos demonstráció előtti napokban jelentette be, hogy nem tárgyal a szakszervezetekkel. Hiába küldött az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációs Bizottság nevében a legnagyobb szakszervezeti tömörülést vezető Kordás László elnök négypontos követeléslistát a kormánynak, nem ülnek le velük egyeztetni. A közszolgálati dolgozók bejelentették, hogy március 14-én lépnek sztrájkba, ha nem sikerül megállapodni követeléseikről a kormánnyal

Közben az Audi győri gyárában négyezer munkás tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot béremelést követelve.

A hétvégi országos demonstrációt követően hétfőn Pécsen folytatódott félpályás útlezárással a tiltakozás. A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége által szervezett demonstráció minden hétköznap hajnali 5-től délelőtt 10-ig tart egészen január 31-éig.

A december eleje óta tartó tiltakozások hatására zuhanni kezdett a Fidesz népszerűsége. A Závecz Research kutatóintézet január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult. Míg december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék. Ez azt jelenti, körülbelül 250 ezer választópolgárral csökkent a Fidesz-tábor.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik javítani tudott, a múltkori 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben. A Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra, a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett az év fordulójára. Az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – az előző hónapokhoz hasonlóan - 1-1 százalékon áll. A párt nélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba. (index.hu) / nyomtassteis.hu