h i r d e t é s

Osztrák-magyar közös vakcinafejlesztés indul

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Osztrák-magyar közös vakcinafejlesztés indul

2020. június 04. - 09:05

 

„A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja, valamint az osztrák biotechnológiai cég, a CEBINA GmbH közös COVID-19 vakcinafejlesztési projektbe kezd, melyhez mind az osztrák, mind pedig a hazai kutatócsoportnak rendelkezésre áll a megfelelő támo-gatás.” – jelentette be Prof. Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus, a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője. 

Jakab Ferenc - Foró: Csrtos Szabolcs / PTE virológia

Többek között az ilyen és ehhez hasonló nagy volumenű, nemzetközi láthatóságú kutatási projek-tek finanszírozására ad lehetőséget a múlt héten bejelentett Nemzeti Virológiai Laboratórium prog-ram is, amelynek helyszíne a PTE kutatóközpontja, vezetője pedig Jakab Ferenc, a PTE professzora. 

A komoly vakcinafejlesztési projektek általában kollaborációkban valósulnak meg, így a kutatóhe-lyek közti harmonikus működés elengedhetetlen. A két intézet eddig is szoros együttműködésben dolgozott, aminek eredményeként már ígéretes hatóanyag tesztek is készültek. Ezek szintén jelen-tős előrelépést eredményezhetnek a COVID-19 által érintett betegek kezelésében a jövőben, va-lamint a SARS-CoV-2 fertőzések esetleges gyógyszeres megelőzésében.” – tette hozzá Jakab pro-fesszor.

A CEBINA csapata arra törekszik, hogy védőoltások kutatásában és fejlesztésében nyert évtizedes tapasztalatait alkalmazza erre a globális problémára is a koronavírus oltóanyag-projektünk révén. A most klinikai kipróbálás stádiumában lévő vakcináktól eltérően mi hagyományosabb vakcina tech-nológiát alkalmazunk, amely biztonságos és megfizethető a tömeges oltáshoz. Alegység vakcinánk olyan vakcina antigénekre épül, amelyek várhatóan védő immunitást indukálnak a jelenlegi és a jövőbeli koronavírus járványok során.” – mondta el Dr. Nagy Eszter, a CEBINA vezérigazgatója és alapítója. 

A konzorcium olyan modern, harmadik generációs koronavírus oltást dolgoz ki, amely alapvetően különbözik a jelenlegi fejlesztési megközelítésektől. A rekombináns fehérje-alapú vakcina első fázi-sú pre-klinikai tesztelése akár már 2021-ben elvégezhető lehet, majd ezt követően a prototípus gyártása is megkezdődhet.


 

h i r d e t é s