h i r d e t é s

Öt évtized után először csökkenhet Kína népességszáma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Öt évtized után először csökkenhet Kína népességszáma

2021. április 28. - 09:49

 

Kína népességszáma öt évtizede folyamatosan emelkedett, a 10 évente elkészített népszámlálás eredményei szerint azonban most Kína népessége csökkenhetett – értesült a Financial Times.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Könnyen lehet, hogy a kínai vezetésnek teljesen fel kell hagynia a népességszámot kontroll alatt tartó állami programokkal, hogy ne kezdjen el fogyni a társadalom. Ez ugyanis a kínai termelékenységet és a GDP-t is visszafoghatja. - írja a Portfolio

A kínai népszámlálás eredményeit mindeddig nem publikálta a kínai statisztikai hivatal, és ez nem is fog megtörténni mindaddig, amíg a kínai vezetés nem egyezik meg arról, az adatok fényében milyen lépésekre lehet szükség – írja a Financial Times kínai forrásokra hivatkozva.

Az ENSZ becslése szerint 2027-re érné el csúcsát a kínai népességszám, így nagy meglepetés lenne, ha kiderülne, hogy csökkent a kínaiak száma. A kínai statisztikai hivatalnak már tavaly áprilisban közzé kellett volna tennie a népszámlálás eredményét, ez azonban nem történt meg. Annyit közöltek, hogy még zajlanak a publikálást előkészítő munkák.

Az elmúlt hónapokban a kínai közszolgálati médiában többször arról számoltak be, hogy a kínai népesség csökkenhet a következő néhány évben. A hosszú ideig tartó egygyermekes családmodellt sürgető, túlnépesedés elleni intézkedéseket 2016-ban váltotta a kétgyermekes modellt támogató állami program. A cél az volt, hogy 2010-es 1,34 milliárdról 2020-ra 1,42 milliárdra emelkedjen a kínai népességszám.

AZONBAN A KÍNAI SZÜLETÉSSZÁM TOVÁBB CSÖKKENT.

Elemzők szerint Kínának teljesen fel kellene hagynia a születésszámot visszafogó politikával. A gyorsan urbanizálódó Kínában az 1990 körül születettek körében alacsony a gyermekvállalási kedv, a potenciális városi szülők egyrészt magas megélhetési költségekkel küzdenek, másrészt a karrierjüket és a függetlenségüket sokszor fontosabbnak tartják, mint a gyermekvállalást. A csökkenő születésszám és az elöregedő társadalom könnyen a kínai termelékenység visszaesését okozhatja hosszabb távon.

"Az előzetes népszámlálási adatok alapján készült becslésünk szerint 2030-ig évente 0,5 százalékkal csökkenhet a rendelkezésre álló munkaerő, és ez hasonló hatással lehet a kínai GDP-re is" – írja a Capital Economics elemzőház egy minapi elemzésében. (Reuters) / Portfolio


 

Kommentek

h i r d e t é s