h i r d e t é s

Papíron megszűnt a Fidesz kétharmada

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Papíron megszűnt a Fidesz kétharmada

2020. július 14. - 11:06

 

Az egyik legfurcsább választókerületben lesz időközi választás.

A motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc halála miatt aktuálissá vált időközi választásnak hatalmas szimbolikus tétje lesz.

A múlt pénteken motorbaleset szenvedett fideszes Koncz Ferenc halálával 133-ról 132-re csökkent a kormánypárti képviselők száma a parlamentben, így papíron megszűnt a Fidesz kétharmada. Papíron, ugyanis két képviselő a valóságban erősen bonyolítja a helyzetet. A tisztaújvárosi központú körzetben így időközi választást kell majd tartani, aminek óriási lesz a szimbolikus tétjeAz ország egyik legfurcsább választókerületéről van szó, egy szokatlanul erős Fidesszel, kiszámíthatatlanná vált Jobbikkal, és olyan ellenzékkel, aminek a két nagyágyúja jelen sincs. (startlap.hu)

Az ellenzéki pártok a 444 tudomása szerint Koncz Ferenc halála után nem sokkal már elkezdtek gondolkodni az időközi választáson, de a temetésig kegyeleti okokból nem akarnak ilyesmivel a nyilvánosság elé lépni. A körzetet egy optimizmust sugározni igyekvő ellenzéki kampányguru is csak “alulról billegőnek” és “nem nyerhetetlennek” tudta nevezni, hogy később azt fejtegesse, a mandátum szerinte csak akkor nyerhető el, ha csak egy ellenzéki jelölt lesz, aki mögött ténylegesen felsorakozik mindenki és kampányol is érte, nem csak a nevüket adják. Ha a jelölt kiválasztásakor torzsalkodás indul, akkor "ők nyernek" - fogalmazott, bár azt is hozzátette, hogy az önkormányzati választások tapasztalata alapján ha az ellenzék tényleg össze tud állni valaki mögött, akkor a pártok szavazatai ténylegesen összeadhatók, és akkor lehet esélyük. (Koncz 2018-ban mindössze fél százalékot vert volna egy, a Jobbik, az MSZP és az LMP táborát maga mögé állító jelöltre.)


 

h i r d e t é s