h i r d e t é s

Pécsi buszper: egyre valószínűbb, hogy a valódi főszereplők megússzák, az egyik vádlott olyasvalakit mentegetett, aki már rég beismerte a bűnösségét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Pécsi buszper: egyre valószínűbb, hogy a valódi főszereplők megússzák, az egyik vádlott olyasvalakit mentegetett, aki már rég beismerte a bűnösségét

2023. március 08. - 06:28

Abszurd fordulatokkal folytatódott a túlárazva vett járművek ügyének tárgyalása. 

A kép illusztráció! - Forrás: Tüke Busz Zrt./Facebook

Újabb vádlott meghallgatásával folytatódott volna a pécsi buszper tárgyalása Kaposváron kedden. A büntetőeljárás holland vádlottja, Siebe P. távol maradt, a férfi lemondott a tárgyalásról való jogáról, és írásban küldte el vallomását a Kaposvári Törvényszékre. A bíró által felolvasott vallomás több ponton abszurd volt.

A nagy visszhangot kiváltó buszvásárlás 2015-ben történt, akkor a Pécs tömegközlekedéséért felelős önkormányzati cég, a Tüke Zrt. megvett 115 használt Volvo buszt Hollandiában 3,5 milliárd forintért. Utóbb kiderült, hogy a Volvo hollandiai cége 2014 őszén ugyanezt flottát – és még nyolc buszt, amit közben értékesítettek – 2,8 milliárdos áron kínált eladásra. Az ár azért emelkedett meg 36 százalékkal, mert a holland Bus and Coach cég bizományosi alapon megszerezte a flottát, és megdrágítva adta tovább. Ám Pécs fideszes vezetése elfogadta az árat.

A vásárlásból büntetőügy lett, mivel a holland hatóságok felfigyeltek arra, hogy a holland Bus and Coach gazdája távol-keleti offshore számlára utalja a jutalék egy részét. Pénzmosás gyanújával indítottak vizsgálatot, s az ügy kirobbanását követően a magyar hatóságoknak is lépniük kellett. Itthon azt vizsgálták, miért emelkedett drámai mértékben a flotta ára. A nyomozás végén az ügyészség gazdasági csalással vádolta meg a Tüke korábbi vezetőjét, P. Istvánt, valamint a vásárlásban közreműködő P. Endre, Németországban élő, magyar-amerikai állampolgárt és Cs. Andrást, aki egykor Hollandia tiszteletbeli konzulja volt hazánkban. A Tüke volt vezetőjét azért terhelte felelősség, mert – a pécsi közgyűlés döntését elfogadva – aláírta az előnytelen szerződést. P. Endre félmillió, Cs. András pedig 1,9 millió eurót kapott, holott – a vád szerint – nem végeztek érdemi munkát.

A tárgyaláson P. István nem ismerte el bűnösségét, azt vallotta, hogy a buszvételről fideszes politikusok döntöttek. A volt igazgató 2022 februárjában, 62 évesen meghalt, s ebben szerepe volt annak, hogy összeomlott az igaztalannak érzett vádtól. Cs. András sem ismerte el bűnösségét, ő végig azt hangsúlyozta, hogy megdolgozott a 700 milliós jutalékért. Viszont P. Endre az előkészítő tárgyaláson elismerte a bűnösségét, vagyis, hogy a kapott félmillió euróért semmit se csinált, így őt tárgyalás nélkül felfüggesztett börtönre, és pénzbüntetésre ítélték.

A hollandiai nyomozóhatóságok bizonyítékai alapján utóbb vádlottja lett az ügynek a Bus and Coach tulajdonosa, Siebe P. is, őt kedden akarta meghallgatni a Kaposvári Törvényszék. A holland vállalkozó írásos vallomást küldött, amiből megtudtuk, hogy az autókereskedő ártatlannak tartja magát, és a buszok vételárát reálisnak ítéli. Szerinte a használt buszflották eladásánál elvárható a 20-25 százalékos profit – miközben a Volvo bíróság által meghallgatott, egyik magyarországi vezetője szerint csak 5-10 százalék lett volna reális. A holland férfi szerint P. Endre és Cs. András megdolgozott a jutalékért.

Az írásos vallomás megmosolyogtató volt, hisz P. Endre a bíróságon már elismerte, hogy semmit se dolgozott a pénzért. Ráadásul a holland nyomozók lehallgatták Siebe P. telefonját, s a felvételek szerint egy alkalommal a buszkereskedő úgy fogalmazott, hogy nem tudja milyen címen utaljon P. Endrének pénzt. 

Az is érthetetlen, hogy Siebe P. miért érte be 200 ezer euróval, vagyis 2 százalékos profittal, miért utalta el a haszon javát Cs. Andrásnak.

Az ügy iránt érdeklődő pécsieknek erre mindig az a válasza, hogy a buszvásárlás – nagy valószínűséggel – fideszes érdekköröket gazdagított. A fideszes városvezetés döntött az árról, a jelek ara utalnak, hogy magyarországi sugallatra lépett be az üzletbe Bus and Coach, aki aztán az eladás extraprofitját elutalta Cs. Andrásnak és P. Endrének. Ám azt már a nyomozás sosem vizsgálta, hogy a két vádlott tovább utalta-e a pénzt, s ha igen, kinek? Azt azonban senki el nem hiszi Pécsett, hogy Cs. András s P. Endre volt az üzlet kitalálója, lebonyolítója és haszonélvezője.

Amúgy a 2019-ben ellenzéki irányításúvá váló Pécs önkormányzata károsultként maga is belépett a perbe, s megidézték tanúként a város korábbi fideszes vezetőit, Páva Zsoltot és Csizi Pétert, valamint a párt baranyai parlamenti képviselőjét, Bánki Eriket. Ám ők – saját állításuk szerint – nem folytak bele az üzletbe. Ugyanakkor érdekes momentum, hogy Bánki Erik járt a buszvásárlás idején Hollandiában, emellett P. Endre egykor Bánki Erik üzlettársa volt, s rajta kívül senki se ismeri őt Pécsett. A bíróság azonban nem vizsgálhatja a fideszes politikusok szerepét az ügyben, hisz a törvényszéknek csakis a vádlottak bűnösségéről kell dönteniük. Ez április 27-én történik majd meg. (Népszava)