h i r d e t é s

Pokoli bolygóra bukkantak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Pokoli bolygóra bukkantak

2021. szeptember 07. - 05:42

Az objektum rendkívül közel kering csillagához.

A kép illusztráció! - Forrás: middleeast.in-24.com

Samuel H. C. Cabot, a Yale Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban egy új, ultraforró Jupiter típusú égitestet mutatnak be – írja a Phys.org. Az objektumot a NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űreszközével fedezték fel.

Az égitest megközelítőleg kétszer nagyobb a Jupiternél, pályája döntött, felszínén pedig pokoli forróság uralkodik.

A forró Jupiterek Naprendszerünk legnagyobb bolygójára hasonlítanak, de keringési idejük kevesebb mint tíz nap. Mivel ezen gázóriások igen közel fekszenek csillagukhoz, hőmérsékletük szélsőségesen magas.

A szakértők a TOI-1518 jelű csillagot figyelték meg, amikor egy előtte elhaladó objektum jelét észlelték. A csapat később az LDT-vel (Lowell Discovery Telescope) igazolta az óriásbolygó jelenlétét.

A TOI-1518b átmérője nagyjából 1,8-szorosa a Jupiterének, tömege pedig bizonytalan, maximum 2,3-szer nehezebb a Naprendszer gázóriásánál. Az égitest 1,9 nap alatt kerüli meg a csillagát. A bolygó egyensúlyi hőmérséklete mintegy 2200 Celsius-fok, a csillaga felőli oldalán a forróság viszont a 2900 Celsius-fokot is meghaladja. Az adatok pontosításához további megfigyelésekre lesz szükség.

Az objektum pályája elbillent, több mint 240 fokkal döntött. A forró csillagokhoz nagyon közel eső óriásbolygóknál nem ritka a hasonló dőlés. A TOI-1518b légkörében a szakértők vasat mutattak ki. (24.hu)