h i r d e t é s

Polt magyarázkodik – Szerinte komoly nyomozás volt az ELIOS-ügyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Polt magyarázkodik – Szerinte komoly nyomozás volt az ELIOS-ügyben

2019. február 24. - 08:08

 

Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy komoly nyomozást az ügyben az OLAF egymaga volt kénytelen levezényelni. Mivel a magyar hatóságok addig nem voltak hajlandóak megvizsgálni, hogy ugyan milyen alapon aratott Tiborcz István cége, ha pedig már így alakult, miért jelentősen túlárazva valósította meg a közvilágítási tendereket?

Polt Péter - MTI Fotó: Soós Lajos

Ami azt illeti a magyar hatóságoknak akkor sem akaródzott megnyitni a nyomozást, amikor a csalásellenes hivataltól nyilvánosan megkapták az ajánlást. E tekintetben azért is nagyon fontos a nyilvánosság, mert így a nyomozóiroda nem kenhette el a dolgot észrevétlen. Az OLAF működési szabályzata ugyanis erre játszik rá. Micsoda galádság! Az ember még egy jó közbeszerzést sem tud csak úgy lenyúlni! Hát hogyan tartja így el a királyi vő Orbán Ráhelt!

Az Elios-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda – az OLAF érveit mindvégig szem előtt tartva – nagyon komoly nyomozást folytatott le, és ennek eredményeként jutott arra az álláspontra, hogy nem történt bűncselekmény

– mondta Polt Péter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A legfőbb ügyész kiemelt, megítélése szerint a magyar hatóság és az OLAF, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal közötti együttműködés kiváló, s kiemelte, minden esetben komolyan veszik az OLAF ajánlásait. Leszögezte: az európai szervezet 2012-től 2019 elejéig­ negyven üggyel fordult hozzájuk, és – bár nincs olyan jogszabály, ami ezt kötelezővé tenné – valamennyiben elrendelték a nyomozást.

Polt újra elmondta azt is, hogy azért nem ment el az Európai Parlament költségvetési bizottságának ülésére, mert „a sajtó és a bizottság egyik tagja politikai dimenzióba helyezte a meghívást: összekötötte a folyamatban lévő uniós választási kampánnyal, a magyar alaptörvény viszont megtiltja az ügyészség bármely tagjának, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve ilyenben közreműködjön.” /24.hu/

Tehát ha jól értelmezzük, ha nem találtak semmi bűncselekményre utaló nyomot a részletes ajánlás alapján, akkor csupán a katasztrofális véletlenek összjátéka az is, hogy kivették nem sokkal korábban a ELIOS számláit az EB-nek szánt csomagból. Ezzel is belengetve annak lehetőségét, hogy ama bizonyos – mondjuk ki – törvénytelen hozományt is a magyar adófizetőknek kell kicsengetni. Aligha hihető. Ilyen odds mellett ember legyen a talpán, aki bukmékert talál egy ilyen fogadásra.

Ami még nem magyarázza meg, hogy ez miért nem egy lóversenyen történik, hanem kormányzati szinteken.


 

h i r d e t é s