h i r d e t é s

Putyin bérgyilkosa lehet a berlini merénylő: orosz kémnek tartják Vagyim Kraszikovot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Putyin bérgyilkosa lehet a berlini merénylő: orosz kémnek tartják Vagyim Kraszikovot

2019. december 06. - 08:00

Tovább gyűrűzik a nyugati sajtóban a Vlagyimir Putyin (67) bérgyilkosaként emlegetett férfival kapcsolatos, krimibe illő nemzetközi botrány. - írja a blikk.hu.

Forrás: hir.ma

Vagyim Kraszikovot (54) azzal gyanúsítják, hogy augusztus 23-án Berlinben megölte Zelimhan Hangosvili (†40) csecsen emigránst az orosz titkosszolgálat megbízásából. Ráadásul kiutasították Németországból az orosz nagykövetség két munkatársát, akiknek a feltételezések szerint szintén közük lehet az esethez. Ebből diplomáciai botrány tört ki, Németország azzal vádolja az orosz államot, hogy nem segít az ügy felgöngyölítésében.

Elegendő tény áll rendelkezésre annak kapcsán, hogy a gyilkosságot az orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követték el

 – idézte a szövetségi ügyészt a brit közszolgálati média, a BBC.

A Kreml felháborodott, visszautasította a vádaskodást.

– Abszolút felelőtlenek és alaptalanok a megállapítások, hogy Oroszországnak köze lenne a merénylethez – jelentette ki Dmitrij Peszkov (52) szóvivő.

Az orosz Vagyim Kraszikovot (jobbra) gyanúsítják a csecsen Zelimhan Hangosvili augusztusi berlini meggyilkolásával. Forrás: blikk.hu

Zelimhan Hangosvilit augusztusban a Kleiner Tiergarten parkban lőtték agyon. A tettes először elmenekült, de aztán a Spree folyóba dobott gyilkos fegyver megtalálása után rábukkantak. Letartóztatták ugyan a férfit, de rendkívül kevés információval szolgált a rendőrségnek, és tagadta a gyilkosságot. A férfi orosz útlevéllel lépett be Németországba, amelyen Vagyim Szokolov (49) álnéven szerepelt. Az eredeti neve Vagyim Kraszikov, és kiderült, nem ez az első bűnügye, 2013-ban egy orosz üzletember kiiktatásával vádolták meg.

A német és az angol sajtó „Putyin gyilkosaként” emlegeti a férfit, és kapcsolatba hozta a Hangosvili elleni támadást a Szergej Szkripal (68) orosz volt hírszerző ügynök és lánya elleni Novicsok idegmérges 2018-as gyilkossági kísérlettel is, amely az Egyesült Királyságban történt. Akkor is azzal vádolták a két feltételezett elkövetőt, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgoznak, bizonyítani azonban nem tudták ezt. Most újra kitört a botrány.

Kerékpárról szokott ölni

A német ügyészség szoros párhuzamot fedezett fel a berlini merénylet és a 2013-ban elkövetett oroszországi gyilkosság módszere között. Ugyanis az elkövető mindkét esetben egy bicikliről lőtte agyon áldozatát, amit aztán a berlini emberölést követően a gyilkos fegyverrel együtt bedobott a folyóba.

blikk.hu


h i r d e t é s

Clicky