h i r d e t é s

Putyin kedvence Orbán grúz barátja

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Putyin kedvence Orbán grúz barátja

2023. május 04. - 09:35

Madarat tolláról, Orbánt Putyin barátjáról… Mindez a CPAC rendezvényéről juthatott az eszünkbe, hát hogy is mondjuk finoman… így…

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Irakli Garibashvili georgiai kormányfőt a Karmelita kolostorban, 2022. október 27-én - Forrás: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BENKO VIVIEN CHER

Irakli Garibasvili, Georgia miniszterelnöke, az egyetlen olyan politikus a budapesti CPAC rendezvényen, aki hatalmon van. A szélsőjobboldali republikánusok rendezvénye a bukott nagyságok árnyékában ülésezik Budapesten: Trump videó üzenet küld, de nem a Fehér Házból. Tucker Carlson, aki két éve nagy interjút készített Orbán Viktorral már nem a Fox televízió népszerű házigazdája, mert a tulaj, Rupert Murdoch kirúgta őt. Nem véletlenül: miután Trump elbukta a választást 2020-ban, Tucker Carlson azt állította, hogy csalás történt: a szavazógép hozta ki Bident győztesnek. A szavazógépet üzemeltető társaság beperelte a Fox televíziót, mely végül peren kívül több mint 700 millió dollárt fizetett ki, hogy elsimítsa a kínos ügyet, melynek során kiderült: Tucker Carlson maga is tudta, hogy hazudik amikor azt állítja, hogy a demokraták csaltak a választásokon, és csak így tudták legyőzni Trumpot. Sztárok híján Georgia miniszterelnöke lesz a díszvendég a CPAC konferencián, melyet Orbán Viktor lelkesen támogat az adófizetők pénzéből.

Embert barátjáról avagy kicsoda Irakli Garibasvili?

Sztálin elvtárs hazájában mindig is erős volt az oroszbarát érzés, akik függetlenségre vágytak, azokat a szovjet diktátor kiirtotta. A KGB kőkeményen képviselte Moszkva vonalát Tbilisziben. Eduard Sevardnadze először a helyi KGB főnökeként bizonyított, majd ő lett Georgia első embere mint Grúzia Kommunista pártjának első titkára. Innen emelte ki Mihail Gorbacsov, aki megtette őt a Szovjetunió külügyminiszterévé. Ketten együtt tárgyalták meg a rendszerváltást az amerikaiakkal az érintettek feje fölött. Georgia elnyerte függetlenségét, és politikailag kettészakadt: Moszkva barátaira és Washington barátaira. Az utóbbit Szakasvili, egy volt New York-i ügyvéd képviselte Tbilisziben, ahol az ország elnöke is volt. Jelenleg börtönben ül, mert hatalmon most Moszkva barátai vannak. Nem Irakli Garibasvili vezeti őket. Ő csak stróman. Az erős embert, Putyin nagy barátját Georgiában Bidzina Ivanisvilinek hívják. A dollármilliárdos oligarcha évtizedek óta meghatározó személyiség Georgiában, ahol ő alapította meg a Grúz álom pártot. Ennek képviseletében miniszterelnök Irakli Garibasvili, aki az oligarcha jótékonysági alapjánál kezdett el dolgozni miután befejezte tanulmányait Párizsban a Sorbonne egyetemen. 31 éves korában lett kormányfő Irakli Garibasvili, és ezzel Orbán Viktort is megelőzte, akinek 35 éves koráig kellett várakoznia erre. (1998)

Irakli Garibasvili ezt megelőzően belügyminisztere volt annak a kormánynak, melynek élén pártfogója, Ivanisvili állt. Belügyminiszterként átszervezte a biztonsági szolgálatot, amely meghatározó szerepet játszik Georgia politikai életében.

Irakli Garibasvili ugyan azt állítja, hogy célja Georgia NATO és Európai Uniós tagsága, de valójában Moszkva felé kacsingat. Georgiába, amely semmiféle szankciót sem alkalmaz Oroszországgal szemben, ezerszám érkeztek orosz munkavállalók és cégek. Ennek következtében Georgia föllendült, kereskedelme Oroszországgal jelentősen megnövekedett hiszen az oroszok részben így játszák ki a szankciókat.

Stratégiai együttműködés

Ebben állapodott meg Orbán Viktorral múlt októberben Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök. Ekkor már  nyolc hónapja  dúlt a háború Ukrajnában, melyet Putyin agressziója indított el februárban. Georgiának ebben vannak tapasztalatai: 2008-ban a grúz-orosz háborúban vereséget szenvedett, és elveszített két nemzetiségi tartományt, melyeket Putyin Oroszországhoz csatolt. Washington barátai Georgiában  most is hevesen tiltakoznak Putyin ukrajnai agressziója ellen. Mit tesz ilyenkor Putyin legjobb tanítványa Tbilisziben? Bevezeti az inoagent törvényt! Mit jelent ez? Azt, hogy minden olyan társadalmi szervezet, melyet 20%-nál nagyobb arányban külföldről finanszíroznak, külföldi ügynöknek minősül. Ennek következtében a titkosszolgálat automatikusan megfigyelheti őket. Ez az orosz törvény kópiája, Putyin így tette végképp lehetetlenné az ellenzéki szervezkedést és médiát Oroszországban. Tbiliszi azonban nem Moszkva: a nép fellázadt, és a parlamentet is megostromolta. Erre Putyin legjobb tanítványa visszavonta a törvényt, de nem állt el tőle. Jobb időkre vár. A problémája az, hogy Georgia népe is: az Ukrajna elleni agresszió óta Moszkva barátainak a száma fogyatkozik Georgiában, amely pedig nagyban profitál ebből a háborúból. Georgiában senki sem kívánja vissza Moszkva fennhatóságát. Hasznot viszont szívesen húznak a helyzetből, és ki értené meg ezt jobban mint Orbán Viktor, akit Putyin ki akart tüntetni a Barátság renddel, de a magyar miniszterelnök inkább átpasszolta azt első janicsárjának, Szijjártó Péternek. Putyin barátsága ugyanis olyan mint piszkos Fredé: olykor halálos. (fuhu.hu)