h i r d e t é s

Putyin lejtőre került

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Putyin lejtőre került

2020. február 13. - 09:16

 

Nagyot esett azoknak a száma, akik bíznak államférfiúi képességeiben.

Forrás: Maxim Stulov / Vedomosti / TASS

Nagyot esett azoknak az oroszoknak a száma, akik bíznak Vlagyimir Putyin államférfiúi képességeiben, igaz, csak akkor rossz a véleményük róla, ha belpolitikai teljesítményét ítélik meg. - írja a Napi.hu

Majdnem felével csökkent azoknak az oroszoknak az aránya, kik bíznak Vlagyimir Putyin orosz államfő politikusi képességeiben, amennyiben a hazai gazdaság irányításáról van szó - derült ki az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center felméréséből, amelyet a Moscow Times idézett.

A januárban készült közvélemény-kutatásban megkérdezett oroszok 35 százaléka mondta azt, hogy bízik Putyinban, miközben 2017 novemberében még 59 százalék volt ez az arány. A Levada több mint 1600 embert kérdezett meg az ország 50 régiójában január utolsó hetében. Az államfő belpolitikai teljesítménye alapján készült népszerűségi indexe hónapok óta lejtmenetben van - nyilatkozta Lev Gudkov, a Levada igazgatója. Lassú, fokozatos visszaesésről van szó, amely a két felmérés közt eltelt viszonylag hosszú idő miatt látszik ugrásszerűnek. Az emberek elégedetlenek a gazdaság teljesítményével, azzal, hogy nem tudnak többet keresni.

Ezzel egyidejűleg az orosz államfő elfogadottságát jelző index stabilan 70 százalékon állt az elmúlt hat hónapban, amit Gudkov azzal magyaráz, hogy az emberek továbbra is jónak értékelik Vlagyimir Putyin külpolitikai teljesítményét. Éles eltérés alakult ki az elnök szerepének megítélésében a hazai és a nemzetközi teljesítményét illetően - összegezte az eredményeket a Levada igazgatója.

Eközben a Gallup egyik világszintű felmérésében azt találta, hogy Putyin Donald Trump amerikai elnök után a második legismertebb politikus volt a világon 2019-ben.

napi.hu


 

h i r d e t é s