h i r d e t é s

Rejtélyes orosz repülő tartott Washington felé

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Rejtélyes orosz repülő tartott Washington felé

2022. március 06. - 06:36

Az azonosítatlan járat Szentpétervárról indult.

IL-96-os RSD88-as felségjelű repülőgép. - Forrás: Wikimédia

Külföldi hírügynökségek találgatni kezdték, mi ez a rejtélyes RSD88 járatszámú repülőgép, amely szombaton Szentpétervárról szállt fel és Washington irányába tart. Ugyanez a gép pénteken – mint utóbb kiderült – Moszkvából elment Szentpétervárra. Ezért is volt furcsa, hogy szombaton Amerikába tart – írja egy moldovai oknyomozó lap.

„Hírszerző fronton azonnal a „Rossia" cég „azonosítatlan repülőgépének" nevezték ezt a járatot. Továbbá azt is állították, hogy az „oroszok menekülési kísérlete", vagy Moszkva azon próbálkozása, hogy kapcsolatba lépjen az amerikaiakkal" – áll az orosz külügyminisztérium reakciójában.

Az orosz külügyminisztérium szombaton magyarázattal szolgált. Az IL-96-os repülőgép  RSD88 járatszámmal azért megy Washingtonba, hogy hazahozza azokat az orosz diplomatákat, akiket persona non gratanak nyilvánítottak – feltehetően az Egyesült Államokban, de ezt nem mondja ki az orosz külügyminisztérium. Mellesleg arról sem szóltak a hírek eddig, hogy vannak nemkívánatosnak nyilvánított orosz diplomaták. 

Mint kiderült, 13 kiutasított orosz diplomatát fog felvenni az Egyesült Államokban. A repülőgép pénteken repült Moszkvából Szentpétervárra. A jelek szerint ugyanazt a gépet használták orosz tisztviselők Moszkvából Fehéroroszországba történő repülésére az Ukrajnával folytatott béketárgyalások első két fordulójában.

Joe Biden elnök kedden bejelentette, hogy az amerikai légteret lezárták az orosz repülőgépek előtt, de az Egyesült Államok a kormány kivételt tesz, hogy a kiutasított oroszok hazamehessenek.

Az Egyesült Államok kormánya jóváhagyta az orosz kormány által bérelt repülést, hogy megkönnyítse a tartózkodási joggal való visszaélés miatt kiutasított orosz ENSZ-misszió személyzetének távozását

– mondta a külügyminisztérium szóvivője a Politiconak adott nyilatkozatában.

Ezt a különleges kivételt a szövetségi szabályokkal összhangban hozták meg annak biztosítására, hogy az orosz misszió személyzete és családtagjaik az általunk meghatározott időpontig távozzanak.

Egy február 28-i határozat volt, amelyben az Egyesült Államok ENSZ-képviselete bejelentette, hogy kiutasítja azokat a diplomatákat, akiket az Egyesült Államok utáni kémkedéssel vádoltak.

Megkezdjük 12 titkosszolgálati munkatárs kiutasításának folyamatát az orosz misszióból, akik visszaéltek az Egyesült Államokban való tartózkodási kiváltságukkal, és olyan kémtevékenységet folytattak, amely káros nemzetbiztonságunkra

– áll a misszió akkori közleményében, megjegyezve, hogy a lépést „néhány hónapja” dolgozták ki.

Az Egyesült Államok egy másik oroszt is kiutasít, aki az ENSZ munkatársa volt, de nem az orosz misszión működik, annak ellenére, hogy orosz tisztviselők azt mondták, hogy megbízatása a tervek szerint március közepén ér véget.

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete a hét elején azt mondta újságíróknak, hogy a diplomatáknak el kell hagyniuk az Egyesült Államokat hétfőre. Richard Mills nagykövet, az Egyesült Államok helyettes képviselője Az ENSZ-misszió szerint az orosz tisztviselők „olyan tevékenységeket folytattak, amelyek nem feleltek meg diplomataként vállalt felelősségüknek és kötelezettségeiknek”, ami miatt Nebenzja úgy válaszolt, hogy „nem kielégítőek” a tisztviselők kirúgásának okai.

Az orosz külügyminisztérium nem jelentette be a kiutasításokra adott válaszát, de szerdán azt közölte, hogy a „tit for tat” keretek között kiutasíthatnak néhány amerikai diplomatát. (a „tit for tat” egyenértékű megtorlást jelent a diplomáciában – a szerk.)

Az orosz kormány néhány hete kiutasította az oroszországi második számú amerikai diplomatát. Eközben Moszkvában, az Egyesült Államokban John Sullivan oroszországi nagykövet a posztján marad, ahol továbbra is együttműködik orosz tisztviselőkkel és amerikai állampolgárokkal.

Sullivan szerdán virtuális meghallgatáson vesz részt, hogy válaszoljon az oroszországi amerikaiak kérdéseire. A múlt héten az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője panaszt nyújtott be az Egyesült Államok nagykövetéhez, és ellenségesnek nevezte az amerikai tiltakozásokat az orosz invázió ellen. (168.hu)