h i r d e t é s

Rémálmot szülő alvási pózok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rémálmot szülő alvási pózok

2020. március 17. - 10:22

 

Ki gondolná, hogy az sem mindegy, milyen pózban zuhanunk álomba!? Pedig egy friss kutatás is igazolta ezt, amely szerint szoros összefüggésben áll az alvási pozíció az izzasztó rémálmokkal. Nos, tudjon meg többet az érdekes elméletről egy rövidke cikk segítségével!

Rémálom, rémálom

Valószínűleg nincs is olyan ember a földkerekségen, akinek ne lett volna életében legalább egyszer rémálma. Van, akinek csak ritkán van ilyen eset egy-egy éjszakán, azonban sajnos akad olyan is, akinek gyakran szembe kell néznie vele. Ahány ember, annyiféle rémálom, így ezeknek a tárgya sem feltétlenül azonos. Azt már régóta tudjuk, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyek kiválthatják ezeket, mint amilyen az esti nassolás, a különböző gyógyszerek, a táplálékkiegészítők mellékhatása. Egy újabb elmélet szerint az is nagy hatással van kialakulásukra, hogy milyen alvási pózt veszünk fel.

A kutatás eredményei

Lássuk, milyen eredmény született! A WebMD kutatása szerint azok, akik a bal oldalukon alszanak el, sokkal nagyobb eséllyel tapasztalnak rémálmokat, szemben azokkal, akik a jobb oldalukon szenderülnek álomba. Végül, őket követik azok, akik a hátukon fekszenek. 

Manapság érdekesebbnél érdekesebb kutatások lepik el az internetet, amelyekből nagyon sokat tanulhatunk a saját életünkre vetítve is. A JOY tudatos élet tippjeivel Ön is sokkal közelebb kerülhet a megválaszolandó kérdéseihez.

Mire ügyeljen?

Érdemes tehát arra figyelni, hogyan fekszik az ágyban! Viszont, ha gyakori problémát okoznak Önnél a rémálmok, akkor mindenképpen járjon a végére, hogy mégis mi okozhatja! A leggyakrabban ugyanis a mindennapos félelmek, netalán a szorongásunk tárgya nyilvánul meg rémálmok formájában.

A következő pár sorban segítünk kibogozni Önnek, milyen okból gyötörhetik visszatérő rémálmok!

A rémálmok előidézői

Csak kevesen tudják, de a rémálmokat valójában a kevés alvás is előidézheti. Egy felmérésben a válaszadók 17,1%-a vallotta azt, hogy krónikus álmatlansággal küzdenek, és ha sikerül is elaludniuk, akkor rémálmok zavarják meg nyugalmukat. Szóval, amikor keveset alszik, kimarad a REM-fázis, az agya túl aktív lesz. 

Az is problémát okoz, ha alvás közben légzési nehézségekkel küzd. Az alvási apnoe vagy a horkolás is nagy szerepet játszhat a témában. 

Ha Ön is imádja a horrorfilmeket, és kicsit sem ijesztik meg, valójában jó, ha tudja, hogy ezek is hatással vannak az alvására. A rémisztő képsorozatok gyakran visszatérnek az álmokban, de a horror filmet nézők egyébként is rosszul alszanak.

A gyógyszerek szedésének is megvannak a maga hátrányai, hiszen a mellékhatások is okozhatnak hasonló gondokat. Leginkább a kedélyjavítók és antidepresszánsok fejtik ki hatásukat az agyra, egyúttal az álmokra is. De a vérnyomást szabályzó, allergia elleni, illetve altató készítmények és a szteroidok is ide sorolhatóak.

Valószínűleg nem is tudná, de a lefekvés előtt fogyasztott tejtermékek is okozhatnak rémálmokat.


 

h i r d e t é s