fbpx Rendszertárolók megújuló hőenergiához | CIVILHETES

h i r d e t é s

Rendszertárolók megújuló hőenergiához

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rendszertárolók megújuló hőenergiához

2021. augusztus 11. - 10:09

 

A puffer- és melegvíz-tárolók feladata az, hogy a megújuló forrásból származó, például hőszivattyúval előállított hőenergiát, illetve meleg vizet eltárolják. Ezáltal lehetővé teszik, hogy amit a rendszer megtermel, azt nem kell azonnal felhasználni, ami lényegében elengedhetetlen funkció.

Forrás: stiebel-eltron.hu

A hőenergia hatékony felhasználása

A megújuló energiaforrásokat hasznosító, fűtési hőt vagy meleg vizet előállító rendszerekhez igen fontos kellék egy hőtároló. Leggyakrabban hőszivattyúk mellett alkalmazzák ezeket a berendezéseket, mivel az energia előállításának pillanatában nem feltétlenül akarjuk elhasználni mindet.

Szerepük hasonló egy akkumulátorhoz, ami valamilyen villamos hálózattól független rendszerhez van kapcsolva, és a napsugárzás vagy például szél felhasználásával előállított elektromosságot tárolja. Lehetővé teszik, hogy a már megtermelt energia ne vesszen kárba.

A melegvíz-tárolónak köszönhetően mindig lesz meleg víz a konyhában vagy a fürdőben, valamint a fűtés is jóval hatékonyabb lesz, és egységesebb hatást ér el egy puffertárolóval.

A STIEBEL ELTRON minden felhasználási igényhez kínál megfelelő tárolókat, amelyeket napenergiával vagy hőszivattyúval rendelkező rendszerekhez csatlakoztathat.

Használati melegvíz-tárolók

Attól függően, hogy pontosan milyen felhasználási céllal tárolja a hőenergiát a készülék, három csoportra oszthatjuk őket. Ezek közül a legegyszerűbb a használati melegvíz-tároló. Leginkább az energiahatékonyság nevében, kisebb teljesítményű rendszerekhez tudjuk ajánlani.

Arra szolgál, hogy a megújuló források felhasználásával felmelegített használati vizet képes huzamosabb ideig az eredeti hőmérsékleten eltárolni. Igen hatékony például fűtési hőszivattyúk esetében, biztosítva a használati melegvíz folyamatos rendelkezésre állását.

Tárolók hűtéshez és fűtéshez

Ezek segítségével a beltéri levegő hőmérsékletét tudjuk megfelelő szinten tartani anélkül, hogy pazarolnánk az előállított energiát.

Igen alacsony hőveszteséggel működnek, mivel rendkívül hatékony szigeteléssel vannak ellátva. Ezenfelül nem csak a hideg időszakban hasznosak, ugyanis fűtési mellett hűtési funkcióval is el vannak látva.

Tárolók fűtéshez, hűtéshez és használati melegvízhez is

A leghatékonyabb készülékek a korábban említett funkciókat ötvözik, melegvíz-tárolóból és puffertartályból állnak. Intelligens kombinációjuk révén ezek a tárolók helykihasználás szempontjából is kiválóak.

A HSBC típusú integrált melegvíz-tároló is két tartállyal rendelkezik, és egyesíti a fűtéshez, illetve melegvíz készítéshez szükséges, megújuló forrásból kinyert energiát. Ezek a tartályok pedig nem egymás mellett, hanem egymás felett helyezkednek el, ezáltal jóval könnyebb elhelyezni a szerkezetet.


 

h i r d e t é s

Kommentek