h i r d e t é s

Rengeteg pénzből szervezik és egyre rosszabb

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rengeteg pénzből szervezik és egyre rosszabb

2018. május 11. - 13:25

 

Esztegomban évek óta nem sikerül szakmailag színvonalas, ugyanakkor szórakoztató egészségnapot szervezni. Mindig a pénz.

2015-ben az Év praxisát is megnyerő házaiorvos szervezte az egészségnapot, és azóta is ez volt az utolsó olyan egészségnap "Szent István városában", amely valóban hozta azt a típusú szakmaiságot, amiért az ilyen szűrővizsgálatokkal és vizsgálatokkal tarkított rendezvényeket szervezik.

A Városháza pár százezer forinttal támogatta meg a 2015. júniusában tartott rendezvényt, amelynek több milliós költségeit egyéb forrásokból, de többségében saját zsebből finanszírozta Dr. Üveges Szilvia háziorvos.


A szűrővizsgálatok mellett 2015-ben a kiegészítő programok is vonzották az embereket

Az esztergomi városvezetés látva a sikert, a következő évtől kezdve sokkal nagyobb mértékben vette ki a részét a szervezési feladatokból. Támogatási forrást milliós nagyságrendben társított hozzá az önkormányzat és jó fideszes szokás szerint ki is szervezte a háziorovos alól a rendezvényt - erre számos példát láttunk már országszerte.

A kiszervezéssel elhárultak a teljesen városi rendezés elől a gondok, így 2016-ban már a Jobbik listájáról az önkormányzati képviselő-testületbe jutott képviselő, Stámusz Andrea szervezhette a soron következő egészségnapot. Ennek minőségéről megoszlanak a vélemények. Azonban az biztos, hogy milliókkal több pénz állt rendelkezésre a szervezésre és a lebonyolításra, mint azt azt megelőző évben. A több pénz dacára szakmailag sikerült alulmúlni a 2016-es egészségnapnak az egy évvel korábbit.


Marót Viki és a Nova Kultúr tán legkisebb közönségű koncertjét adta 2016. szeptemberében.

A lapunknak nyilatkozó forrás úgy tudja, hogy 2016-tól kezdve, évente, egységesen 10 millió forintot biztosít az önkormányzat az esztergomi egészségnapok megszervezésére és lebonyolítására.

A pénzen pedig elindult a vita, azt a mai napig homály fedi, hogy mire és hogyan sikerült elköltenie a szervezőknek a sok millió esztergomi forintot, de az beszédes, hogy a 2016-os egészségnapot jegyző szervezőt már nem kérték fel a 2017. évi egészségnap megszervezésére.

2017-ben újabb főszervező veselkedett neki az izgalmas feladatnak. Bognár Ferenc, a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezet vezetőségének tagja jegyezte a 2017. évi esztergomi egészségnapot.

Idén még nem tudható, hogy ki szervezi és bonyolítja le a 2018-as egészségnapot. Forrásunk szerint a tavalyi szervezőt idén nem kéri fel az önkormányzat, tekintettel arra, hogy a 10 millió forint elköltésével kapcsolatban éppen mostanában kezdődik egy pénzügyi vizsgálat, mert feltételezhetően a pénz részben "elfolyt", ergo nem arra költődött, amire kellett volna.

A rendezvényeken való fellépők megítélése szubjektív dolog, ezért cikkünk a témával nem foglalkozik. Azt viszont tudjuk, hogy egy ilyen, háromnapos rendezvény 5 millió forintból megszervezhető. Dr. Üveges Szilvia elmondta, hogy 2015-ben közel 2,5 millió forintba kerültek azok az orvosi segédeszközök és a bérelt gépek, amelyekkel a vizsgálatokat végezték. A költségek maradék része a kiegészítő programokból, a fellépők gázsijaiból, a színpad és az azt kiszolgáló személyzet munkadíjából álltak össze.

Egyébként a "pénz égetése és elfolyatása" 2016 óta évről-évre visszatérő probléma. Nevezhetjük korrupciónak vagy mutyizásnak is, de ez erősen véleményes - Esztergom lévén, szinte kizárt, hogy bizonyítható.

Itt tartunk most, annyi itt az "éhes" ember, hogy képtelenek a közösség számára színvonalban és szolgáltatásban korrekt rendezvényt összehozni.


 

h i r d e t é s