h i r d e t é s

Rétvári, a jóbarát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rétvári, a jóbarát

2020. január 08. - 07:40

 

Év eleji sajtótájékoztatóján Rétvári Bence államtitkár ájtatos képpel közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek. 

Rétvári Bence - Forrás: MTI

Jelezte, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak idén az ellátások – így az államtitkár.

Ez a fiatalember azt gondolja, hogy képviselősége és államtitkársága feljogosítja arra, hogy cinikus arcátlansággal dezinformáljon. Mindenki (nyugdíjas és nem nyugdíjas egyaránt) tudja, hogy a 0,7 százalékos korrekció egy utólagos kiigazítás, így azt beszámolni (figyelembe venni) az idei nyugdíjemelésbe aljas szemfényvesztés. Már csak azért is alávaló dolog ezzel kezdeni az évet, mert a Magyar Nemzeti Bank szerint az idén az élelmiszerek ára várhatóan 5,6 százalékkal emelkedik. És az utólagos „elszámolás” persze megint novemberre húzódik, hadd szívjanak csak a nyuggerek.

Elénk áll egy most 40 éves államtitkár, akinek utolsó emlékezetes – ha nem is nagyra értékelhető – megnyilvánulása ez volt: „Nagyon örülök a Corvinus Egyetem döntésének, hogy végleg eltűnik Karl Marx szobra az egyetem központjából. Valóban, Marx a magyar történelem egyik fájó részének szimbólumává vált. Józan ésszel mindenki beláthatja, hogy a Corvin Mátyásról elnevezett egyetemen inkább van helye a dicső király emlékének, mint egy dicstelen korszak jelképének. Gratulálok az IKSZ-eseknek a bátor kiállásért! Good bye, Marx!”

Ma már azt gondolom erről, hogy jobb lenne, ha Rétvári napjainkban is csak „szoborügyekkel” foglalkozna. Kevesebb kárt okozna, mint a nyugdíjemeléssel kapcsolatos gyalázatos megnyilvánulásával. Sok teendője úgy sem lenne: már mindent szobrot lebontottak és áthelyeztek, amit akartak, az új emlékművek felállítása pedig nélküle is zökkenőmentesen zajlik.

Szóval az államtitkár január elején a nyugdíjas társadalomhoz fordult, és hazudott egy fergetegeset. 2,7 millió embert szimplán ostobának nézett, és még azt is volt mersze kimondani, hogy ő és kormánya megbecsüli az időseket.

Ideje mindenki számára érthetően kimondani, hogy nem számítunk kíméletre. Átéltünk kampányokat, a szemünk láttára romboltak le működő intézményrendszereket, végigéltünk verbális korbácsolásokat. Eltűrtük, hogy Rétvári és elvtársai szemérmetlenül vételezzenek a közvagyonból, és még azt is elfogadtatták a társadalom nagy részével, hogy mindent háromszoros felárral kell előállítani, legyen az uszoda, stadion vagy kórház. De itt most másról van szó: mivel nyugdíj-ügyben nem tudtak átvágni minket, ezért büntetésből lekezelően az arcunkba hazudták, hogy baromira jól megy a sorunk. Nekik köszönhetően! 

Dr. Dávid Ferenc
A szerző közgazdász, a Demokratikus Koalíció szakértője


 

Kommentek

h i r d e t é s