h i r d e t é s

Robbanásszerű kitöréseket okozhat a Kilauea vulkánban felfedezett tó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Robbanásszerű kitöréseket okozhat a Kilauea vulkánban felfedezett tó

2019. augusztus 09. - 07:58

 

Először fedeztek fel vizet a hawaii Kilauea vulkán kráterében, a változás annak jele lehet, hogy a jövőben kitörésekre lehet számítani.

A Kilauea vulkán Halemaumau kráterének alján lévő titokzatos zöld folt víz. - Forrás: TIME / youtube

Egy hétnyi vizsgálódás után a kutatók megerősítették, hogy a vulkán Halemaumau kráterének alján lévő titokzatos zöld folt víz. - írja az Érdekes világ

"Az a kérdés, mit jelent ez a vulkán fejlődése szempontjából. A Halemaumauban az írásos feljegyzések óta először regisztráltak vizet, a tó jelenléte nagyon szokatlan" – mondta Don Swanson, az Egyesült Államok Földtani Intézetének (U.S. Geological Survey) kutatója.


Forrás: USGS

A tudósok nem biztosak benne, pontosan mi fog történni, de ha a láva vízzel érintkezik, az robbanásokhoz vezet. Az egyik lehetőség, hogy a láva lassan felhevíti a talajvizet, és elképzelhető, hogy új lávatavat hoz létre. A láva szintén interakcióba léphet a víztáblával és kisebb robbanásokat okozhat. A másik lehetőség, hogy a magma gyorsan emelkedik, ami nagyobb robbanást idézhet elő – tette hozzá a kutató.


Forrás: USGS

A szakértő korábban úgy nyilatkozott, hogy a víz jelenléte fontos változást jelezhet a vulkán hosszú távú aktivitását tekintve. A Kilaueára jellemző, hogy hosszú, kitörésekkel tarkított periódusok váltják a lassabb, úgynevezett effúziós, vagyis kiömléses fázisokat.


Forrás:  USGS

Az effúzív periódusokban – ilyen jellemezte a Kilaueát az elmúlt mintegy 200 évben -, lassabb, állandó lávafolyamok szivárognak a talajból. Tavaly drámai robbanás következett be, amikor a Kilauea oldalából láva robbant ki, beterítve egy hatalmas területet. Több száz otthont rombolt le a közelmúlt egyik legnagyobb kitöréseként.

erdekesvilag.hu


 

h i r d e t é s