h i r d e t é s

Rogán magáncéggel figyelteti a világhálót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rogán magáncéggel figyelteti a világhálót

2018. november 01. - 09:40

 

Lényegében a szemünk előtt elevenedik meg Georges Orwell 1984 című regénye. Igaz, meglehetősen amatőr módszerekkel, de a Fidesztől, így Rogán Antaltól sem várhattuk el soha egy mesterelme teljesítményét. Kevésbé vigasztaló körülmény, hogy a diktatúrát építeni bármely hülye képes.

Még kevésbé, hogy pontosan azokat a módszereket használják fel kormányzati szinten, amitől a szerző óva intette olvasóit.

Rogán Antal propagandaminiszter nevével kapcsolatban kevés olyan dolgot tudunk elmondani, ami nem rossz és egyet sem, ami akárcsak jó lenne.

Legutóbb az derült ki, hogy az adófizetők pénzéből magáncéget fizetnek azért, hogy azok figyeljenek bizonyos hírportálokat és a közösségi oldalakat.

Az Átlátszó birtokába került szerződés szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel.

A lap szerint Rogán Antal minisztériuma fél évig egy speciális honlapon 9 felhasználói fiók segítségével figyeléseket állíthat be híroldalak valamint közösségi oldalak vonatkozásában.

A szerződésben az áll, hogy

a Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről.

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja a Miniszterelnöki Kabinetirodának a mediaradar.hu oldal segítségével, havi nettó 862.900 forint ellenében. /24.hu/

Azt sem nehéz kitalálni, miért. A kulcsszó természetesen ezúttal is a propaganda. Mert a legfontosabb a dezinformációs technikákban, hogy mindig előbb tudja meg a propagandával élő kormány a ránézve kényes híreket, mint a választók. És – ahogy az várható volt – a Kabinetiroda pontosan ezt tette.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a lap megkeresésére azt válaszolta,

álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak.

A projekció tökéletes esetét produkálják. Valahányszor a független hírportálok megszellőztetnek egy, a kormány számára kínos hírt, és a Fidesz ugyanazzal vádolja meg a szóban forgó médiumot és általában az ellenzéket.

Jól példázza ezt a Portik-ügy is, amikor Juhász Pétert éppen Rogán Antal rágalmazta meg azzal, hogy kapcsolatban állt a vádlottal. Aminek, immár bírósági ítélet szerint is az ellenkezője igaz. Hát nem különös? Roppantul különös.


 

h i r d e t é s