fbpx Roham a patikákban: ezek a gyógyszerek fogytak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Roham a patikákban: ezek a gyógyszerek fogytak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Roham a patikákban: ezek a gyógyszerek fogytak

2021. november 18. - 14:48

 

Újabb felvásárlási ciklus indult a patikákban

A kép illusztráció! - Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Szeptemberben 48,9 milliárd forintot tett ki a hazai patikák vényköteles támogatott gyógyszerforgalma, több mint 3 milliárddal meghaladva az augusztusi értéket – írja csütörtöki számában a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait elemző Hiflylabs Zrt. közlésére hivatkozva.

Az előző hónaphoz képest 6,8, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 2,9 százalékos a növekedés. Az utóbbi hónapokra átmenetileg megugró lakossági gyógyszerállomány volt jellemző a még márciusban tapasztalt, átlag feletti vásárlási volumen miatt, ami az ősz elejére lecsengett – írja a lap.

Ráadásul szokatlan módon az értékesített dobozok mennyisége nagyobb mértékben nőtt, mint a forgalmi érték, az előbbi 9,8, az utóbbi 6,8 százalékkal ugrott meg, a magyarországi patikák 16,8 millió darab támogatott vényköteles gyógyszert adtak el, 0,7 százalékkal kevesebbet, mint tavaly szeptemberben.

A lap emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az első őszi hónapban 2,7, a másodikban pedig 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a hazai patikákban.

Félünk a járványtól

A NEAK-adatok alapján Virág Zsolt, a Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke a VG-nek elmondta: újabb felhalmozási ciklushoz értünk szeptemberben, a gyógyszereladások megugrásában pedig a koronavírus negyedik hullámától való félelem is szerepet játszhatott.

Az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben Budapest vényköteles gyógyszerforgalma lódult meg (10,2 százalék), megelőzve Baranya (9), valamint Csongrád-Csanád megyét (8,3). Éves szinten minden megyében növekedést mértek, Zala kivételével, itt az 1,7 százalékos visszaesés hátterében a daganatellenes szerek eladásainak visszaesése áll. A lap szerint ez lokális trendnek tekinthető, viszont látható nyomot hagy, miután ez a kategória teszi ki a teljes gyógyszerforgalom több mint 17 százalékát.

Miből fogyott a legtöbb? 

A havi 6,8 százalékos növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá 1,06, illetve 1,03 százalékponttal. Az utóbbiak közé tartoznak az antibiotikumok, amelyek forgalma csaknem 70 százalékkal bővült augusztushoz képest az őszi influenzajárvány hatásaként. (MTI) / startlap.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s