h i r d e t é s

Rontott a hazai közlekedési morálon a pandémia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rontott a hazai közlekedési morálon a pandémia

2021. június 10. - 15:20

 

Minden második ember több közlekedési kihágást tapasztal 

A kép illusztráció! - Fotó: H. Szabó Sándor

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) online felmérése  szerint az elmúlt egy évben romlott a közlekedési morál a hazai utakon: 10-ből 6 ember látja így  az autósokat érintően, de a válaszadók relatív többsége ezt gondolja általánosságban is, minden  közlekedési módot figyelembe véve. A NÚSZ Zrt. #közlekedjbiztonságosan kampánya keretében  indított gyorskutatásában, májusban egy hét alatt több mint kétezren osztották meg  véleményüket arról, hogyan változtatott a pandémia a hazai közlekedési kultúrán. 

Bár egy világjárvány alapvetően egy fokozottabb, szenzitívebb élethelyzet, amely inkább  óvatosabb, körültekintőbb vezetésre sarkallhatna bennünket, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató  Zrt. (NÚSZ Zrt.) online felmérésének eredménye más irányba mutat. „A nem reprezentatív kutatás  résztvevőinek több mint fele (55,6%) minden nap találkozik az utakon közlekedési szabályokat  megszegő autósokkal, és minden második ember (50,8%) több kihágást tapasztalt a pandémiás  időszakban, mint korábban.” – ismertette a részleteket Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. 

A kutatás eredménye rávilágít: a világjárvány időszaka alatt minden második ember maga is  követett el valamilyen közlekedési szabálysértést, de saját bevallása szerint ezek főként enyhébb  vétségek voltak. Ugyanakkor az emberek több mint fele megpróbálja ennek felelősségét másra  hárítani, mondván, az utakon lévő vezetők közlekedési morálja rájuk is kihat.  

A pandémia egy olyan embert próbáló élethelyzet, amiben egyáltalán nincs tapasztalatunk.  Teljesen természetes, hogy nyomot hagy mindannyiunkon, és ez a mindennapi közlekedés során  is érződik. Azonban nagyon fontos lenne, hogy ezt felismerjük, és tudatosan próbáljunk változtatni  ezen a balesetek megelőzése és a biztonságos közlekedés, saját magunk és a többi közlekedő  megóvása érdekében.” – fogalmazott Bartal Tamás.  

A felmérés szerint ugyanis 10-ből 7-en nem éreznek változást saját vezetési stílusukon, mert  ugyanannyira nyugodtak vagy feszültek, mint korábban voltak. Csak minden ötödik ember  változtatott a közlekedési szokásain, vált megfontoltabbá, és csak minden tízedik ember  gyakorolt önkritikát és vallotta be, hogy feszületebbé, figyelmetlenebbé vált az utakon, mert már  belefáradt a járvány okozta stresszhelyzetbe.  

A felmérésben résztvevők szerint leginkább a településeken belül (48,4%) nőtt a forgalom, az  autópályákon, autóutakon, országutakon kevésbé, vélhetően azért, mert sokan  tömegközlekedésről autós közlekedésre váltottak.  

Ezzel együtt minden második ember szerint (53,3%) sokan váltottak alternatív eszközökre, például  kerékpárra, rollerre, csökkentve ezzel a vírus terjedésének kockázatát. Ugyanakkor az emberek  elsöprő többsége (95,2%) rendkívül kritikusan szemléli ezen eszközök használatát, mondván, nem  ismerik vagy ismerik, csak nem tartják be a KRESZ szabályait a használóik. Sokan tettek javaslatot  arra, hogy ezen eszközök használatát érdemes lenne KRESZ-ismeretekhez kötni.  

A NÚSZ Zrt. online felmérésének eredménye azt is megerősíti, hogy nagy szükség van a  biztonságos közlekedést népszerűsítő kampányokra.  

A gyorskutatás eredménye a közlekedés terén jártasabb, véleménynyilvánításban aktívabb  állampolgárok, alapvetően a fiatal és középkorú, városban élő, jogosítvánnyal és autóval  rendelkező, napi szintű vezetői rutinnal bíró népesség álláspontját tükrözi. - írja közleményében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.


 

Kommentek

h i r d e t é s