h i r d e t é s

Rossz lapjárás

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Rossz lapjárás

2021. június 21. - 19:42

 

Sokan ráfáznak mostanság! Kánikula ide vagy oda. A vasút, a ló, meg a zeneiskola esete.

A kép illusztráció! - Forrás: elegemvan.blog.hu

1./ Egy hónapra lezárták a Nyugati pályaudvart.
Ide az Észak-Pest körüli régióból (egészen Szobig és Balassagyarmatig) több százezer ember érkezik minden reggel, és utazik haza esténként.
A vonatok az ekkora forgalom kezelésére tökéletesen alkalmatlan Újpest-Rákospalotáig, illetve a senki földjén álló Rákosrendezőig közlekednek.

Aki Újpesten száll le, vagy eddig viszi a vonat, az a megszokott negyed óra- húsz perc alatt nem jut be a városközpontba.
Helyette villamosra száll. (a 14-es járatot egyidejűleg óhajtották leállítani, pont a Nyugati felújítási munkálatok idejére ütemezett pályafelújítás miatt, be is mondták, hogy nem közlekedik – az utolsó percben valaki észbe kapott.)

A villamosjáratokat így szerencsére nem felezték meg, a 12-es és a 14-es is jár.
De nem is sűrítették. =Egy érkező vonat utasainak elszállítására vagy egy tucat villamosszerelvény szükséges.)
Számolni tudni kell! Ha muszáj! Most nem muszáj! Csak tíz- és százezrekről van szó.

Vonatpótló autóbusz pedig – az ígéret ellenére – nincs.

Becsörömpöl a delikvens negyed óra alatt Újpest Központba, ahol metróra száll. Húsz percnyi utazás után (mindenütt tiszta menetidőt kéretik érteni!) azzal eljut, na nem a Nyugatiig, csak a Lehel térig. Mert a metró csak eddig jár.
(Annak idején, mert az idiotizmus örök jelenség, a metró kitérőjét nem a forgalmi kapcsolatokkal rendelkező Marx tér, nem is az ilyen szempontból szintén frekventált Árpád-híd, hanem a félreeső Lehel tér alá építették.)

Metrópótló busszal tovább a Nyugatiig. Már ott is van! Ha még él.

Vissza ugyanez. Negyven fok melegben. És akkor még a forgalmi terhelésben elsüllyedő újpesti állomás háborús viszonyairól szó sem esett!

Értem én! A vasúti – korlátozásokkal járó – felújításokat a nyári szünetre kell időzíteni!
Csak hát! Miért nem lehetett a kivitelezővel úgy szerződni, hogy szakaszosan dolgozzanak és közben üzemelhessen a Nyugati?
Első, el nem hagzott válasz: Miért? Mert az többe került volna! Ez pedig fontosabb szempont, mint néhány százezer ember érdeke.
Ha nem tetszik forduljanak akárhová! Vagy föl!
Helyette: a felújításokkal az utasok kényelmét szolgáljuk! Az megér egy kis kényelmetlenséget! – válaszolja a mávos a kérdésre, hogy lesz-e minőségi javulás a százéves, elaggott forgalmi rendszerben.
Vagyis (kettős beszédben otthon vagyunk!): a Ferenc József által fölavatott angol váltó marad. Nem sürgős kicserélni!
gaz, hogy emiatt egyszerre csak be, vagy csak ki tud haladni két-két vonat.
Ilyesmire nem költünk! Ha eddig jó volt!

A kényelmi változás, amiért egy hónapig vegzálják a népet, a mávos szerint a peronok felújítása (különösebb bajuk nem volt), új padok fölállítása.
Kisztihand! A padok nem nagyon érdeklik a publikumot ahhoz képest, amilyen emberpróbáló rumlit okoztak nekik. Ez egy klasszikus pótcselekvés!
Egyszóval: talpasok! Nasgem! Ha nem tetszik a rendszer, tarisznyát vállra, és kutyagoljatok!

Igazság szerint a térségből, legalábbis Váctól a főváros Volán-busszal is megközelíthető.
Kiváló, alacsony padlózatú Volvo, többszörösen csuklós autóbuszokkal, melyeket a svédek szerintem városnézésre terveztek, mert a csúcssebessége harminc kilométer/óra. Igaz, a túlzsúfolt kettesen ennél gyorsabban egy versenyautó sem haladhat.

2./ Ajánlanám az érintetteknek, hogy pattanjanak lóra, de erről is lemaradtak!

A valamelyik éjjel Orbán által egy be nem jegyzett alapítványnak/magának átpasszolt mezőhegyesi Ménesbirtok, az ország egyik legértékesebb agráripari komplexuma átalakítás/kifosztás miatt zárva. A lókölcsönzés szünetel!

Örömmel értesültem egyidejűleg, hogy emez újabb, még nem létező alapítvány kuratóriumában Lázár János mellett olyan agrárszakemberek kapnak helyet, mint Rákay Kálmánka, aki valami rejtélyes okból Philipnek hívatja magát.

(Ezért kellett nekije a várbéli lakás! Annak az ablakából hajnalban rá látni Mezőhegyesre! A kelő nap fényében szemlélhető az újabb ragadomány!)

3./ A Molnár Antal Zeneiskola se járt jobban, mint az ingázók!

Amikor tavaly a Józsefvárosi Önkormányzat győztesnek hozta ki a Damjanich utca 4, sz. alatti, teljesen felújított épület bérleti jogának megszerzésére pályázók közül a freeszfe által a kiebrudalása miatt létrehozott Várkonyi Zoltán Alapítványt, felhördült az egész Fidesz! Mocskos politikai döntés!
Ezt az épületet az előző (kormánypárti) kerületvezetés megígérte a zeneiskolának! Nekik újították föl!

Teljes mellszélességgel beszállt a tiltakozásba a zeneiskola nemrégen kinevezett vezetője, Szemendri Gábor is. Még petíciót is kezdeményeztek.
A nagy hangzavarban az igazgató úr nem hallotta meg a freeszefe nagyvonalú javaslatát, hogy közösen használják az épületet.

Nem, nem soha! Mink nem engedünk a negyvennyolcból!

Végül a freeszfe szokatlan gesztussal, a zeneiskola megfelelő elhelyezése érdekében lemondott az épület bérleti jogáról.

Nyert hát a nemzeti érzelem!

Vagy nem? Most derült ki, hogy a zeneiskola mégsem költözhet be
A KLIK helyi kirendeltsége, melyet vagy öt-hat éve, a beígért pedagógussztrájk leszerelése érdekében megtévesztésül tankerületnek hívak, hogy ne a gyűlölt KLIK név fusson mindenütt (holott egyébként a sztrájkfenyegetés hatására a KLIK hatásköre nem csökkent, hanem nőtt, többek közt ekkor kacsmarintották el az iskolaépületeket az önkormányzatoktól – de ez egy külön, tanulságos történet) nos tehát az iskola fenntartója, ura és parancsolója nem hajlandó bérleti díjat fizetni, és a több tízmilliós felgyűlt hátralékát se rendezné!
Inkább vesszen a zeneiskola!

Hát, igazgató uram! Régi igazság: ne bízz a felsőbbségben!
Csak kihasznál, ha a politikai érdeke azt kívánja, ha zavarkeltési, hergelési lehetőséget szimatol, felkarolja az ügyedet, aztán ejt: mehetsz a sunyiba!
Mert az oktatási kormányzat nagy ívben tesz a Molnár Antal Zeneiskolára!

Talán meg kellett volna hallani, fontolni a freeszfe ajánlatát!

Mely a mai szekértáboros időkben, meg amúgy általában is, a kormányoldal számára értelmezhetetlen, mert gesztus, mert megegyezést, kompromisszumot kínál kard ki kard helyett, méghozzá önként vállalt hátrányokkal, engedményekkel.
Az ilyesmi Orbánék számára ismeretlen, mert polgári attitűd.
Marad a keserű igazság: aki sokat markol, keveset fog! És így tovább! Elemi ismeretek!

Az, hogy az igazgató urat kihasználták és átverték a palánkon, a kisebb baj!
A nagyobb az, hogy a zeneiskola helyzete továbbra sem rendeződik.

És akkor még egy szót sem szóltam az igazi nagy tragédiákról! A védekezésben világelső magyar járványkezelés áldozatairól.

Tanulságos, a mai magyar valóság teljes tablóját tartalmazó történeteket mesél a 444. három írása: "Covid naplók", "12904 – ez az anyukám" "A koronavírus ki nem mondott története", "Ők vannak a Covid statisztika mögött".

Ezek után, tessék mondani, ki a rossebet érdekel, hogy döntetlent játszottubk a franciákkal?
 

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s