h i r d e t é s

Roszatom-NAÜ tárgyalás az ukrán nukleáris létesítmények biztonságáról

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Roszatom-NAÜ tárgyalás az ukrán nukleáris létesítmények biztonságáról

2022. április 02. - 18:12

Kalinyingrádban találkozott Jevgenyij Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki ukrajnai látogatása után érkezett Kalinyingrád városába.

Forrás: Roszatom

Kalinyingrádban, az orosz exklávé központjában találkozott Jevgenyij Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója (j) és Rafael Mariano Grossi (b), a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki ukrajnai látogatása után érkezett Kalinyingrádba

A találkozó után Alekszej Lihacsov elmondta, hogy a megbeszélések központi témája a nukleáris biztonság, illetve az erőművek fizikai biztonsága volt. „A Roszatom fő feladata, hogy mindent elkövessen, illetve segítséget nyújtson a NAÜ-nek az ukrajnai atomerőművek biztonságos működtetése érdekében. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a NAÜ pontos információval rendelkezzen a helyzetről és hogy a jelenlegi nagyon nem egyszerű körülmények közepette az ukrán atomerőművek szakemberei, illetve az üzemeltető személyzet megfelelően végezhessék a feladataikat. Tárgyaltunk és körvonalaztuk a további együttműködés és a közös operatív cselekvés módozatait” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov. 

A Roszatom vezérigazgatója a tárgyalások eredménye kapcsán nagyra értékelte a NAÜ, annak vezetője, illetve a küldöttség tagjainak professzionalizmusát és külön is kiemelte a NAÜ álláspontjának kiegyensúlyozottságát valamint a szervezet politikamentes hozzáállását és azt, hogy a nemzetközi szervezet kizárólag a nukleáris biztonságra koncentrál.

„A [nukleáris] biztonságról, a biztonságról és a biztonságról tárgyaltunk az elmúlt órákban”- mondta Alekszej Lihacsov a tárgyalások végeztével.

Rafael Mariano Grossi a NAÜ főigazgatója köszönetet mondott Alekszej Lihacsovnak az operatív partneri együttműködésért. „Tudatában vagyunk annak, hogy mekkora jelentőségű a NAÜ, mint globális szervezet, illetve Oroszország és Ukrajna együttműködése a nukleáris biztonság szavatolása érdekében a jelenlegi bonyolult helyzetben. Ez szükséges ahhoz, semmi esélye ne legyen egy nukleáris baleset bekövetkezésének” – hangsúlyozta a NAÜ főigazgatója.

Rafael Mariano Grossi ugyancsak elmondta, hogy a jövő héten több NAÜ-misszió veszi kezdetét Ukrajnában. „Az a célunk és feladatunk, hogy folytassuk a közös munkát és megbizonyosodjunk afelől, hogy az ukrajnai atomenergetikai létesítmények ellenőrzés alatt vannak. Összességében elmondhatom, hogy a helyzetet ellenőrizzük, viszont vannak pontosításra szoruló kérdések. A NAÜ a helyzet tisztázásán és értékelésén munkálkodik” – tette hozzá a főigazgató.

Alekszej Lihacsov megerősítette, hogy az orosz fél elkötelezett a kulcsfontosságú biztonsági elvek iránt és kész a NAÜ-nek mindenre kiterjedő támogatást nyújtani. A felek megegyeztek, hogy állandó kapcsolatban lesznek.