h i r d e t é s

Sárkányhajóval az egészségért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sárkányhajóval az egészségért

2017. szeptember 22. - 10:52

 

Az 5. Jótékonysági Sárkányhajós Napra érkezett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza Esztergomba. 

A kép illusztráció! - Forrás: osztálykirándulás.hu

Az ingyenes egészségügyi vizsgálatokon a leggyakoribb egészségügyi problémák kiszűrésére nyílt lehetőség. Az eredmények alapján az esztergomiak körében a magas vérnyomás a leggyakoribb probléma főként a férfiak körében.

Múlt hétvégén Esztergomban vehettek részt a már hagyománnyá vált jótékonysági sárkányhajós napon. Az esemény célja elsősorban a mozgáskorlátozott, autista 12 éves Izsó Veronika támogatása volt. Az anyagi hozzájárulás gyűjtése mellett a szervezők célja a rendezvénnyel a sárkányhajózás népszerűsítése, a sport megszerettetése és bemutatása.

A verseny alatt bárki részt vehetett a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbuszának ingyenes vizsgálatain. Férfiak és nők közel egyenlő arányban jelentek meg a vizsgálatokon, a szűrésekre jelentkezők átlagéletkora 41 év volt.


A kép illusztráció!
Forrás: CSR Labor

A résztvevők körében a magas vérnyomás fordult elő a leggyakrabban, amely a szűrésre jelentkezők 65 százalékát érintett. A hipertónia 140/90 vagy annál magasabb érték esetén már kezelést igényel, az ebbe a tartományba esőket szakorvosi kivizsgálásra irányították a szűrőbuszon dolgozó orvosok. A szív- és érrendszeri problémák hazánkban különösen sok áldozatot szednek: a keringési problémák több mint másfélszer annyi halálesetet okoznak nálunk, mint az Európai Unió régióinak átlagában; az összes haláleset több mint feléért felelősek.

Kevésbé gyakori probléma az esztergomiak körében a magas vércukorszint, amit a szűrésen részt vevők ali 15 %-ánál regisztráltak. A vércukorszint normális tartománya 6,1 mmol/l, az ezt meghaladó értékek esetében már fontos a folyamatos ellenőrzés a cukorbetegség elkerülése érdekében. Figyeljünk oda táplálkozásunkra, együnk naponta többször, előnyös a napi ötszöri étkezés és a cukros, valamint fehér lisztes ételek kerülése és a rendszeres testmozgás.

Jelentős mértékben, hozzávetőleg minden második szűrésre jelentkezőnél mértek magas testtömeg indexet (BMI), illetve koleszterint. A BMI értéket úgy kapjuk meg, ha testsúlyunkat (kg) elosztjuk testmagasságunk (m) négyzetével. Túlsúlyról 25-ös BMI érték felett beszélhetünk. A kiegyensúlyozott, változatos étrend, illetve a húsfélék és zsíros ételek fogyasztásának mérséklése mindkét probléma kialakulását megelőzheti. A túlsúly megelőzésében a sport is segíthet, ezért különösen fontos, hogy a táplálkozás mellett a rendszeres sportra is fordítsunk időt.

Habár a magyarok tudják, hogy az egészségtudatos életmód, azaz a mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megelőzés fontos, kevesen tartják ezt be. Ezzel veszi fel a harcot a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőprogramja, mely hatodik éve járja az országot, fedélzetén vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és testzsír-méréssel, szemészeti és bőrgyógyászati ellenőrzéssel, illetve általános belgyógyászati konzultációval. A mért eredmények értelmezését háziorvosi tanácsadás is segíti.


 

h i r d e t é s