h i r d e t é s

Sejtelmes bejelentés, újabb ígéret a nyugdíjasoknak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Sejtelmes bejelentés, újabb ígéret a nyugdíjasoknak

2022. november 21. - 07:59

A 2022-es évközi nyugdíjemelés lezárulta után és az infláció elszabadulása közepette (ami a nyugdíjasokat hatványozottan érinti) új ígéret jelent meg a kormány részéről.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. - Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az már eddig is ismert volt, kvázi eldöntött tény, hogy a nyáron kőbe vésett, 2023-ra vonatkozó éves inflációs prognózis, és az arra épülő nyugdíjemelés mára érvényét veszítette és a kormány az 5,2%-ra tervezett emelés felülvizsgálatára készül.

Most a kormány hivatalos Facebook-oldalán jelent meg egy sejtelmes ígéret, miszerint januárban jelentős mértékű nyugdíjemelés várható.

A felhívás azt is hozzáteszi, hogy a kormány célja, hogy a nyugdíjasokat megóvják a magas infláció negatív következményeitől.

Márpedig negatív következmény van elég: épp tegnap írtuk meg, hogy egész Európában Magyarországon a legmagasabb az élelmiszerek inflációja (több alapvető élelmiszer ára is kétszámjegyű mértékben emelkedik), és közben a rezsicsökkentés módosítása miatt az energiaszámlák is egyre magasabbak. Mivel a nyugdíjasok fogyasztói kosarában épp ezek a termékek és szolgáltatások képviselnek nagyobb súlyt, ezért nem meglepő, hogy októberben a nyugdíjas fogyasztói árindex 23,6%-os emelkedést mutatott, vagyis jócskán meghaladta a 21,1%-os általános inflációs mutatót.

A novemberi visszamenőleges kompenzáció és pótlólagos emelés lecsengése, a fentebb bemutatott friss inflációs adatok után, valamint a tovább romló inflációs pálya fényében egyre nagyobb várakozás előzi meg azt, hogy a kormány hogyan módosítja a 2023-as inflációs várakozását és az erre épülő januári nyugdíjemelés mértékét (mindez decemberben várható az MNB inflációs jelentésének megállapításaira építve). A kormány kommunikációja, miszerint "jelentős emelés" várható jövőre is a nyugdíjak esetében, nem tartalmaz konkrétumot, azonban a legutóbbi elemzői prognózisokra lehet építeni, ha azt akarjuk megmondani, mekkora lesz jövőre a nyugdíjemelés mértéke.

Az elemzők eddig jellemzően 14-15%-os inflációt valószínűsítettek jövőre átlagosan. Az októberi inflációs adat megjelenése előtt már 15,7%-os pénzromlási ütem körvonalazódott 2023-ra a Portfolio elemzői körképe alapján. A legutóbb megjelent, vártnál rosszabb inflációs képet tükröző adatok megjelenése után közzétett első elemzői számítások viszont még ennél is magasabb drágulási ütemről szólnak. Az OTP Bank elemzői például már 17,5%-os éves drágulási ütemet látnak jövőre valószínűnek.

Mindezek alapján egyáltalán nem kizárt, hogy jövőre 14-17%-os nyugdíjemelés érkezik az érintettek számára januárban annak érdekében, hogy a kormány a lassan csituló inflációt kompenzálja. (Portfolio)